Sociaal vervoer voor Zeeuwse visserman

16 november 2018

De reddingboot van Breskens heeft afgelopen nacht een vissersman vanaf een Zeeuwse viskotter gehaald. Wegens privé omstandigheden moest de man met spoed naar de wal.

Woensdagavond wordt de reddingbootschipper gecontacteerd door de eigenaar van een viskotter. Een bemanningslid aan boord van de kotter moet vanwege familiale omstandigheden met spoed naar de wal. Vraag is of de reddingboot hierin iets kan betekenen.

De kotter komt vanaf de Engelse kust richting Zeeland gevaren. Afgesproken wordt dat de reddingboot naar een vast punt vaart op zo’n 25 zeemijl west van Breskens.

Als de kotter ver genoeg gevorderd is, wordt via de Nederlandse Kustwacht de reddingbootbemanning gealarmeerd. Deze varen rond middernacht uit met reddingboot Zeemanshoop.

Eenmaal ter plaatse bij de viskotter wordt de visserman aan boord van de reddingboot genomen. Er wordt koers gezet naar Vlissingen, waar de man rond 1.45 uur aan wal kan stappen. De reddingbootbemanning wordt bedankt voor deze service en kan retour naar Breskens.

Tijdstip alarm: 23.41 uur
Wind: Zuid-Oost 3 Bft.
Zicht: Goed (12 NM & donker)

Noot: KNRM-reddingboten voeren een aantal maal per jaar ‘sociaal vervoer’ uit voor zeevarenden. Dit is dan meestal voor dringende familiale omstandigheden. Hoewel dit geen reddingstaak is, vinden de KNRM en haar vrijwilligers dit wel belangrijk en dankbaar werk.