Redder Zeemanshoop naar Finland

26 september 2018

Van zaterdag 22 september tot zaterdag 29 september organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

Namens de KNRM is Bressiaander Reinald Keijmel afgereisd naar Finland. Daar traint en oefent hij, samen met redders van zeven andere landen, met het materiaal van de Finse reddingmaatschappij.

Deze zogenaamde IMRF exchange wordt mogelijk gemaakt door de support van partnerschappen van de Europese Unie. De kosten worden betaald worden door het Erasmus+ fonds vanuit het Lifelong Learning Program van de Europese Unie. In totaal doen elf landen mee.

De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Ook in Finland is dit het geval. Denk daarbij aan de rotskusten, de vele eilandjes voor de kust, al de meren en de verschillende manieren van redden. De buitenlandse vrijwilligers draaien Search and Rescue (SAR) oefeningen mee om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren.

Reinald is trouwens niet de eerste Bressiaanse redder die op deze Europese uitwisseling gaat. Bram Verhage (2013 Engeland), Peter Kesteloo (2014 Engeland) en Rino van Voren (2016 Noorwegen) gingen hem reeds voor.