Medische evacuatie zwaar gewonde man bij Terneuzen

13 april 2015

Samenwerkende hulpdiensten hebben maandagochtend een zwaargewonde loods geëvacueerd van een vrachtschip. De man is per helikopter naar het ziekenhuis in Terneuzen gebracht.

Het 200 meter lange vrachtschip Start Grip is van Antwerpen onderweg naar IJmuiden. Net voor Terneuzen komt de aanwezige loods ten val en raakt zwaar gewond. De man heeft waarschijnlijk meerdere botbreuken en voor een interne bloeding wordt gevreesd.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Het bemanning van het vrachtschip roept hulp in en vaart langzaam naar de Put van Terneuzen om daar evacuatie mogelijk te maken.

Hulpverlening komt snel op gang. Naast de KNRM reddingboot van Breskens worden ook diverse ambulances en een traumaheli met een mobiel medisch team opgeroepen. Tevens gaat ook bergingsmaatschappij Multraship ter plaatse om hulp te bieden.

Reddingboot Zeemanshoop wacht op ambulancepersoneel uit Oostburg en zet dan met de grootste spoed koers naar Terneuzen. De Patrol van Multraschip haalt ambulancepersoneel op van het sluizencomplex en gaat ook richting de Star Grip.

De Patrol en de Zeemanshoop komen vlak na elkaar ter plaatse. Beiden zetten ambulancepersoneel over op het vrachtschip. Van de reddingboot gaan ook enkele opstappers mee om te assisteren.

Terwijl de Zeemanshoop en de Multratug 26 ter plaatse blijven, vaart de Patrol terug om het mobiel medisch team van de traumaheli in Terneuzen op te halen. Even later worden deze ook aan boord gezet.

Nadat de man gestabiliseerd is, komt de gealarmeerde Sea King van de Belgische luchtmacht ter plaatse. Deze zet een brancard en personeel op het vrachtschip.

De patiënt wordt gereed gemaakt voor transport en even later door de heli van boord gehoist. De Sea King vliegt vervolgens met spoed door naar het Ziekenhuis in Terneuzen.

De Multratug 26 gaat langszij om als platform te dienen voor de terugkerende hulpverleners. De Patrol en Zeemanshoop nemen alle medische hulpverleners weer aan boord en zetten koers naar hun thuishaven.

De evacuatie op de Westerschelde is prima verlopen en wederom een goede samenwerking tussen medische hulpdiensten, KNRM en bergingsmaatschappij Multraship. Over de toestand van de loods is verder niets bekend.

Tijdstip alarm: 8:06 uur
Wind: Noord-West 2 Bft.
Zicht: Goed

Film: KNRM Breskens - Patient gehoist door Sea King

Foto's: Adri van de Wege, Piet Sperling & KNRM Breskens

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij