Explosie op hengelboot Dow

26 november 2016

Een gewond en een vermist persoon als gevolg van een explosie op hengelboot Krabbe van de Dow Personeelsvereniging. Dit was het scenario van de zaterdagmiddagoefening van de Breskense reddingboot.

Als reddingbootbemanning is het belangrijk om zo realistisch mogelijk te oefenen. Een scenario met een ‘slachtofferschip’ is daarom altijd mooi, omdat er dan een echte situatie ontstaat waar de bemanning verschillende disciplines kan oefenen.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Toen KNRM Breskens de vraag stelde aan het bestuur van Zeehengelclub Dow of zij met hun hengelboot Krabbe wilden meewerken aan een oefening, kwam er direct een positieve reactie. De Krabbe vaart zeer regelmatig met groepen mensen uit om te vissen op zee. De Zeehengelclub wilde daarom ook wel eens aan boord een noodsituatie oefenen om hier zelf van te leren.

Deze zaterdag was het zover. Hengelboot Krabbe had fictief een explosie en korte brand aan boord gehad en deed een noodoproep aan reddingboot Zeemanshoop. Er was één persoon gewond en één persoon was vermist.

De reddingboot was vanaf Breskens binnen zo’n twintig minuten ter plaatse in de Everingen-Noord. Hierbij werd precies tegen het afgaande tij in richting de Krabbe gevaren, om zo de kans op het vinden van de vermiste persoon te vergoten. Deze strategie bleek te werken en de vermiste persoon kon snel aan boord van de reddingboot genomen worden.

Hierna werd er direct langszij de Krabbe gegaan om twee opstappers over te zetten. Deze konden eerste hulp verlenen aan de gewonde, die bleek rook ingeademd te hebben. Besloten werd om hem zo snel mogelijk over te brengen naar de Zeemanshoop en hem zuurstof toe te dienen. De reddingboot kon vervolgens koers zetten naar Terneuzen om de slachtoffers over te dragen aan de fictief gereed staande ambulances. Hierna werd ‘einde oefening’ gegeven.

Aan boord van de Krabbe werd gezamenlijk een evaluatie van de oefening gedaan. Het bleek voor beide partijen een goede en leerzame oefening.

KNRM Breskens bedankt de Zeehengelclub Dow voor hun geweldige medewerking aan deze oefening!

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij