Skip to main content

Dubbel incident tijdens Westerscheldeoefening

Datum: zaterdag 10 juni 2017 | Sectie: Breskens

Het leek er even op dat de reddingboten van Breskens, Cadzand, Hansweert en Westkapelle een gemakkelijke ochtend zouden krijgen tijdens de jaarlijkse Westerscheldeoefening. Echter, toen het eerste incidentscenario nog maar net begonnen was, kwam er een oproep voor nog een incident binnen.

Zaterdagochtend was het weer tijd voor de Westerscheldeoefening. Deze gezamenlijke oefening van de KNRM reddingstations aan de Westerschelde wordt een maal per jaar gehouden. Dit jaar was de organisatie in handen van KNRM Breskens.

Iets na 9 uur gingen de piepers van alle reddingbootbemanningen af en werd er uitgevaren vanaf de verschillende stations. Het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) in Vlissingen nam deel aan de oefening en vanuit hier werd alles aangestuurd. Het SCC meldde aan de reddingboten dat er een MOB situatie was in de monding van de Westerschelde. Gevraagd werd om zo snel mogelijk naar de opgegeven positie te gaan en vanuit hier een zoekactie op te starten. Ook RWS patrouillevaartuig RWS 78 nam deel aan de zoekactie.

De zoekactie was net op gang gezet. Toen kwam het SCC met een melding dat gezien nieuwe informatie het zoekgebied veel meer naar het westen moest liggen. Alle eenheden werd gevraagd om koers te zetten naar de nieuwe locatie.

Wanneer alle boten bijna op de nieuwe opgegeven positie zijn, klinkt er een noodoproep over de marifoon. Viskotter BOU 24 heeft een explosie aan boord gehad. Er zijn personen gewond en vermist.

Het SCC verzoekt de reddingboten van Breskens en Cadzand om rechtsomkeer te maken en met spoed hulp te gaan verlenen aan de kotter. De overige eenheden zullen de zoekactie voortzetten.

Eenmaal ter plaatse bij de kotter, zet reddingboot Zeemanshoop manschappen over. Een van de opstappers is aangeduid als Coordinator Incidentschip (CIS) en probeert zo snel mogelijk overzicht van de situatie te krijgen. Reddingboot Winifred Lucy Verkade-Clark van Cadzand maakt alvast zoekslagen, om de eventueel vermiste persoon te vinden.

Even later komt het verlossende bericht dat alle bemanningsleden van de kotter terecht zijn en dat de focus gelegd kan worden op de twee gewonden. Ook de reddingboot van Cadzand zet hierbij nog opstappers over om te assisteren.

Ondertussen wordt in de monding van de Westerschelde de MOB persoon aangetroffen door de andere eenheden. Reddingboot Dorus Rijkers neemt de persoon aan boord en zet koers naar Vlissingen en zal even later hier de drenkeling overdragen.

Reddingboot Zeemanshoop neemt één slachtoffer over van de BOU 24 en zet ook koers naar Vlissingen om deze af te leveren bij de fictief gereed staande ambulances.

De BOU 24 heeft inmiddels ook koers gezet naar Vlissingen, omdat besloten is het slachtoffer in het ruim van de kotter aan de kade te evacueren.

Eenmaal aan de Poseidonsteiger in de buitenhaven wordt ook het laatste slachtoffer middels de brancard uit de kotter gehaald en ‘overgedragen’.

Nadat ‘einde oefening’ is gegeven wordt met alle betrokkenen nog een evaluatie gehouden. Al met al een geslaagde oefening met weer leermomenten voor iedereen.

KNRM Breskens bedankt het SCC, Rijkswaterstaat, Viskotter BOU 24 en alle vrijwilligers voor hun belangeloze medewerking aan deze oefening.

Volgend jaar weer een Westerscheldeoefening. Dan ligt de organisatie in handen van KNRM Cadzand.

Foto’s met dank aan Mario Rentmeester & Jaap van der Laan

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.