Skip to main content

Bultrug gestrand bij Nieuwe Sluis

Datum: zaterdag 29 oktober 2016 | Sectie: Breskens

Een zeezoogdier in problemen op het strand. Dat was zaterdagochtend het scenario voor de jaarlijkse gezamenlijke oefening van KNRM en Brandweer Breskens.

Dit jaar zwommen al twee potvissen de Westerschelde op. Tevens werd er vorige week nog een bultrug gespot in de haven van Vlissingen-Oost. Een stranding van zo’n dier op de Zeeuwse kust is dus niet ondenkbaar. Vandaar dit scenario voor de oefening.

Zaterdag om iets na 9 uur gaan de piepers van de Breskense Brandweer af; ‘Dier in problemen Panoramaweg Breskens’. De brandweer rukt vervolgens uit met de strandjeep en de tankautospuit. Aangekomen op het strand, blijkt dat er een zeezoogdier gestrand is.

Gelijk laten ze KNRM Breskens alarmeren. De KNRM kan namelijk contact leggen met een deskundige van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) en deze in Vlissingen ophalen en ter plaatse brengen. De brandweer start met het nathouden van het dier.

Met de reddingboten wordt deskundige Jaap van der Hiele van de EHBZ op het strand gezet om adviezen te geven wat er het beste met het dier gedaan kan worden. Na enige tijd wordt de oefening afgebroken om de genomen acties te evalueren.

Tijdens de evaluatie werd er door Jaap van der Hiele nog diverse adviezen gegeven over hoe te handelen met verschillende zeezoogdieren. Wederom een zeer leerzame en goede oefening van de verschillende hulpdiensten.

Brandweer & KNRM Breskens bedanken Jaap van der Hiele voor de medewerking aan deze oefening.

Breskens

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.