Bressiaanse viskotter in problemen door technisch mankement

3 november 2018

Reddingboot Zeemanshoop is zaterdagmiddag uitgevaren ter assistentie van een viskotter met technische problemen. De reddingbootbemanning bracht 12 sportvissers in veiligheid en leverde daarna assistentie en medische hulp.

Een Bressisaanse viskotter is in de monding van de Westerschelde aan het vissen met 12 sportvissers aan boord. Door technische problemen krijgt de kotter de bakboord giek niet meer omhoog. De eigenaar vindt deze situatie te gevaarlijk om met passagiers aan boord op te lossen en roept daarom hulp in.

De Nederlandse Kustwacht alarmeert de reddingbootbemanning van Breskens. Deze varen uit met reddingboot Zeemanshoop en zetten koers naar de Wielingen-Noord, waar de viskotter zich op dat moment bevindt.

Eenmaal ter plaatse worden eerst alle 12 sportvissers aan boord van de reddingboot genomen. Als de passagiers veilig zijn, worden er ter assistentie twee opstappers op de viskotter gezet.

Uiteindelijk lukt het om met een noodconstructie de bakboord giek omhoog te krijgen en het visnet aan boord te hijsen. De viskotter en de reddingboot zetten koers naar de thuishaven, waar de reddingboot eerst de 12 sportvissers veilig aan wal zet.

Tijdens de werkzaamheden is een visser ten val gekomen. Uit voorzorg laat de reddingbootbemanning via de meldkamer een ambulance alarmeren.

In overleg met de ambulancemedewerkers wordt besloten om alvast richting de viskotter te gaan. Wanneer deze eenmaal tegen de steiger ligt, evacueert de reddingbootbemanning de visser om na te laten kijken door de ambulancemedewerkers.

Aan het KNRM-ponton wordt de visser naar de ambulance getransporteerd. Gezien de aard van de verwondingen besluiten de ambulancemedewerkers om de visser mee te nemen naar het ziekenhuis in Terneuzen voor verdere behandeling.

Tijdstip alarm: 13:19 uur
Wind: Zuid 3 Bft.
Zicht: Goed (12 NM)