Drukke zondag voor reddingboten uit Blaricum

28 juni 2020
Blaricum

De reddingboten van Blaricum hebben een drukke zondag gehad. Het omgeslagen vaartuig waarnaar zaterdag werd gezocht werd gevonden en geborgen. Daarnaast sloeg zondag door de harde zuidwestenwind een zeilboot om en raakte een zeiljacht aan lager wal door motorproblemen.  

Zoekactie omgeslagen vaartuig

Zaterdagavond werd vanaf 22.30u gezocht naar een omgeslagen vaartuig op het Eemmeer in Blaricum. De opvarenden hebben bijna 2 uur gezwommen voordat zij de haven bereikten. De reddingboot bemanning heeft eerste hulp verleend aan een van de opvarenden die gewond geraakt was. De zeilboot werd die avond niet gevonden.  Op zondagmorgen rond 10.30u werd de zoekactie naar de omgeslagen zeilboot hervat. Na enkele uren zoeken trof de bemanning van de Blaricum-1 het vaartuig aan zuid van eiland Dode Hond. In samenwerking met de reddingboot Engelina werd het vaartuig rechtop gezet, leeggepompt en afgesleept naar de haven van Eemdijk. 

Zeilboot slaat om

Direct hierna volgde via de politieboot P-161 een melding van een omgeslagen Randmeer zeilboot ter hoogte van eiland Dode Hond op het Eemmeer. De opvarenden waren uit het water gehaald door de politieboot en maakten het goed. Door de inzet van beide reddingboten uit Blaricum werd ook deze zeilboot rechtop gezet, leeggepompt en afgesleept naar jachthaven ‘t Raboes. 

Vaartuigen met motorstoring

Terwijl de reddingboot Engelina terugvaart naar het reddingstation worden ze op het Gooimeer bijde GM-3 gepraaid door de eigenaar van een kajuitzeilboot. Er was motorstoring ontstaan waarna het vaartuig vlak voor de dijk aan lagerwal op anker was gegaan. Het kajuitzeiljacht werd op sleep genomen en afgeleverd in de oude haven van Huizen. De Blaricum-1 assisteerde tegelijkertijd een zeilboot van het type Valk met het binnenlopen van de haven van Huizen nadat ook hier de motor het had begeven.