Skip to main content

KNRM kerstkaarttekenaar Peter Spier overleden

Datum: maandag 19 juni 2017 | Sectie: Nieuws

Ons bereikte het droevige bericht dat op 27 april jongstleden Peter Spier is overleden. Peter Spier tekende van 1980 tot 2005 traditioneel één van de kerstkaarten van de KNRM. Dat deed hij in navolging van zijn vader Jo Spier, die al in 1935 de eerste illustraties en kalendertjes voor de toenmalige NZHRM tekende.

Peter Spier kreeg bovendien in 1992 de opdracht het Kinderboekenweekgeschenk te maken. Hij maakte daarvoor het prachtige boekje: “Vader mag ik mee?” over de zoon van een reddingbootschipper, getekend in de 19e eeuw en in de 20e eeuw. Een prachtig tijdsbeeld van het redden op zee door de eeuwen heen.

Peter Spier was een groot bewonderaar van de vrijwillige redders, ingegeven door de betrokkenheid van zijn vader bij de Redding Maatschappij en door zijn tijd bij de Koninklijke Marine. Peter en zijn familie werden als Joodse familie in de oorlog gedeporteerd naar het concentratiekamp Theresiënstadt, maar overleefden allen de oorlog. In 1951 emigreerden zij naar de Verenigde Staten, waar Peter zich ontwikkelde tot illustrator van kinderboeken. Zijn Nederlandse oorsprong was daarin vaak terug te zien. Hij werd veelvuldig bekroond voor zijn illustratieve boeken.

Vanuit de Verenigde Staten bleef het contact met de KNRM warm en frequent. Bij ieder bezoek aan zijn vaderland bezocht hij even het kantoor in Amsterdam. Zijn creativiteit was enorm. Ieder jaar schetste hij minstens vijf kaarten waaruit we konden kiezen voor een kerstkaart. En als de getekende Amerikaanse kerstman té frivool was, paste hij het met plezier aan naar de Nederlandse maatstaven.

Wij gedenken Peter Spier met grote waardering en eerbied voor zijn belangeloze medewerking aan de naamsbekendheid van de KNRM.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.