Skip to main content
  • De oorkonde voor bemanning KNRM Ameland met KNRM-directeur Jacob Tas. Fotograaf Jantina Scheltema.

  • De oorkonde voor bemanning KNRM Schiermonnikoog met KNRM-directeur Jacob Tas. Fotograaf Jantina Scheltema.

KNRM-bemanningen beloond met oorkonde

Datum: woensdag 24 april 2024 | Sectie: Nieuws

Op Schiermonnikoog zijn maandag 22 april de bemanningsleden van de reddingboten op Ameland en Schiermonnikoog beloond met een oorkonde voor hun inzet bij de reddingsactie van zeven opvarenden van de Fremantle Highway op 26 juli 2023. Het schip bepaalde vorig jaren enkele weken de nieuwspagina’s, toen het brandend ten noorden van de Waddeneilanden dreef.

De reddingboten van Ameland en Schiermonnikoog en de bergers van Rederij Noordgat stelden in de eerste uren van de brand alles in het werk om de opvarenden te kunnen evacueren. Dat kon in eerste instantie niet anders dan door het overboord laten springen van de Indiase bemanning. Door de grote hoogte van het schip vielen de mannen 30 meter naar beneden en raakten gewond door de klap op het water. Al snel werd daarom geadviseerd niet meer te springen, maar de reddinghelikopters af te wachten, die tien minuten later arriveerden.

Gewonden

Aan boord van de reddingboten hadden de redders de handen vol aan de verzorging van de gewonden. Ondanks reanimatiepogingen en hulp van de arts uit de reddinghelikopter, overleed één van de geredden aan zijn verwondingen. De KNRM besloot de redders voor hun bijzondere reddingsactie te belonen. Zij hadden vlak naast het enorme schip grote risico’s genomen om de geredden uit het water te vissen, pal naast het gloeiend hete schip, waaruit vette zwarte rook bulkte. Het redden en verzorgen van de zeven opvarenden maakte diepe indruk.

KNRM podcast aflevering 6

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.