Kerstbroden bezorgen per reddingboot

21 december 2018
diverse locaties

Meer dan 50 keer per jaar halen de vrijwillige reddingbootbemanningen van de KNRM zieken en gewonden van boord, vaak in de ankergebieden voor de kust. Deze dagen combineren de KNRM-bemanningen uit Westkapelle, Neeltje Jans, Hoek van Holland, Scheveningen, Katwijk en IJmuiden hun laatste oefening van het jaar met het uitdelen van kerstbroden bij voor anker liggende schepen.

Geen kerst met familie

De zeelui die aan boord van ankerliggers verblijven is het niet gegeven om Kerst in familiekring te vieren. Ze liggen soms weken te wachten op lading voor de Nederlandse kust en dat betekent dat ze tijdens Kerst ver van huis zijn, zonder hun dierbaren. “En geloof me dat dat ook voor ogenschijnlijk stoere zeelui een hard gelach is”, stelt Edward Zwitser, namens de KNRM initiator van de actie. Zwitser is in het dagelijks leven contactpersoon voor het zakelijke netwerk van de KNRM. En dus ook voor de rederijen. “Om hún mensen gaat het!”
Om wat afleiding te organiseren combineerden de vrijwilligers van de KNRM hun wekelijkse oefentocht met het bezorgen van kersbroden en de daarbij behorende wenskaarten, gemaakt door kinderen van lokale basisscholen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Broodnodige warmte

Uit voorgaande jaren weten de vrijwilligers dat de kerstbroden, beschikbaar gesteld door lokale bakkers, enthousiast worden ontvangen door de bemanningsleden van de voor anker liggende schepen. En dat betekent voor beide partijen een goed begin van kerstdagen. Zwitser: “Voor onze mensen is het langszij gaan bij en het overspringen op zeeschepen een goede oefening en voor de zeelui betekent de persoonlijke aandacht wat broodnodige warmte in voor hen verder stille feestdagen.”

Dankbaar

Donderdag voeren de vrijwilligers van KNRM IJmuiden met de eerste kerstbroden uit. Als dank kwam deze reactie binnen:

Thank you guys for the christmas greatings and the cake you gave us, on Ijmuiden anchorage No.8, today thursday 20th dec! What a nice initiative of you, and a really good way of introducing your self! I am myself a member of the equivalent swedish assosiation, SSRS "Svenska Sjö-Räddnings Sällskapet" Take care out there and thank you for your fantastic work! Vrolijk Kerestfest en Gelukkig Nieuwjar! God Jul och Gott Nytt År! Merry Christmas & Happy New Year! Captain & Crew of the Fure Vinga.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij