Impactvolle reddingen op een bijzondere dag

9 november 2019
IJmuiden

Vandaag ontving de KNRM haar meest trouwe donateurs op de reddingstations. Vandaag werd nog eens extra duidelijk dat juist deze groep mensen, die het reddingwerk financieel mogelijk maken, zo ontzettend belangrijk zijn in de uitvoering van het reddingwerk in Nederland! Op enkele plekken konden ze met eigen ogen zien wat het betekent als de pieper afgaat.

Zo vertrok de reddingboot van KNRM Dordrecht midden in de feestelijkheden voor haar trouwe donateurs voor een jachtje met rookontwikkeling. Een passerende kanoër zag op het schip rookontwikkeling en nam contact op met de meldkamer. Die alarmeerde daarop de KNRM. Aangekomen bij het jacht bleek een houtkacheltje de boosdoener die de hele kajuit in de rook had gezet. Gelukkig was er niemand aan boord. Na het uitmaken van de vuurhaard heeft een vaartuig van Rijkswaterstaat het scheepje naar de haven gebracht. Ook Neeltje Jans werd tijdens het bezoek van de trouwe donateur gealarmeerd. Een duiker in de problemen. Omdat de vrijwilligers nog op het station waren konden ze vrijwel direct weg. Gelukkig bleek de duiker in goede gezondheid aangetroffen en aan boord van een passerend jacht genomen.

Word donateur

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

Op de dijk

Eerder op de dag was KNRM Neeltje Jans er al uit geweest voor een motorjacht dat tegen de dijk aan lag in de buitenhaven van Neeltje Jans. Na een nachtelijke tocht over een knobbelige Noordzee maakte zij in de haven een navigatiefout. Bij zonsopkomst werd dit opgemerkt door een voorbijganger welke alarm sloeg. Aan boord waren twee personen en 6 katten. Door de stevige aanlandige wind waren zij zelf niet meer in staat om vrij te varen van de dijk. Eén van onze opstappers is via de dijk naar het jacht gelopen om de opvarende te assisteren. Vanaf de reddingboot werd een sleepverbinding gemaakt en is het jacht vrij getrokken van de dijk. Het jacht kon uiteindelijk zelfstandig verder gevaren.

Reanimatie

De vrijwilligers van KNRM Wijk aan Zee zaten nog na te praten met hun trouwe donateurs, net op het moment dat ze vertelden dat je nooit weet wanneer het alarm gaat, gìng het ook echt af: het Kustwachtcentrum alarmeerde voor een surfer in de problemen. Op het strand aangekomen bleek de persoon al uit het water te zijn en was zijn buddy gestart met reanimeren. De vrijwilligers van de KNRM namen het over. Ondertussen werd de AED gebracht en werd het ambulancepersoneel opgehaald door de truck. Inmiddels waren ook de Reddingsbrigade, Brandweer en traumaheli gearriveerd. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn toestand is niets bekend.

Gezonken boot

Ook later op de dag, toen de meeste trouwe donateurs weer naar huis waren, werden enkele reddingstations opgeroepen. Zo voer KNRM Marken aan het begin van de middag in opdracht van de Kustwacht uit voor een jacht dat water maakte. Het scheepje had veel last van overkomend water. Toen de KNRM ter plaatste kwam lagen er drie personen in het water. Gelukkig droegen zij allemaal een reddingvest. Ze werden snel uit het water gehaald en overgedragen aan de ambulancedienst. De mensen waren vooral koud en geschrokken, maar maakten het naar omstandigheden wel. Er werd door de bemanning van de reddingboot nog wat losse spullen uit het water opgepikt. De reddingboten konden retour, Rijkswaterstaat zorgt dat het jacht geborgen gaat worden.

Medische evacuatie

Aan het einde van de middag voer KNRM Urk uit naar het Ketelmeer voor een medevac vanaf de Schokkersplaat van twee onderkoelde jongens. Hun bootje was omgeslagen en zo kwamen ze in het water terecht. Gelukkig werden ze opgemerkt door een voorbij komende kanoër. Die heeft ze naar het eiland gebracht en met zijn eigen isolatiedekens ingepakt en alarm geslagen. Daardoor werden ze opgehaald door de vrijwilligers van KNRM Urk en naar Schokkerhaven gebracht waar een ambulance klaar stond. De douche van de jachthaven daar bleek uitkomst te bieden.

Alle reddingboten konden uitvaren door de steun van de donateurs die het reddingwerk mogelijk maken. Onder de indruk van dit mooie werk? Steun de KNRM!

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij