Skip to main content

Herdenking brengt reddingboten bijeen

Datum: donderdag 14 mei 2015 | Sectie: Nieuws

Vier studenten en 42 joodse vluchtelingen kaapten op 14 mei 1940 reddingboot Zeemanshoop in Scheveningen om te vluchten voor de oprukkende Duitse legermacht.

Op goed geluk staken zij de Noordzee over en bereikten Engeland. Daarmee redden zij vrijwel zeker hun leven. Op Hemelvaartsdag is deze vlucht herdacht, samen met familieleden van de vluchtelingen van toen.

Reddingboot Zeemanshoop is dit jaar in oude glorie gerestaureerd door vrijwilligers op Ameland. Speciaal voor deze herdenking was de boot overgevaren naar Scheveningen.

In 2000 is er een nieuwe reddingboot Zeemanshoop gedoopt door een schenking van één van de joodse vluchtelingen. Deze reddingboot is al 15 jaar de trots van KNRM reddingstation Breskens. Ook de Bressiaanders ondernamen de reis naar Scheveningen om aanwezig te kunnen zijn bij deze herdenking.

En zo gebeurde het dat voormalig reddingboot Zeemanshoop en de huidige reddingboot Zeemanshoop elkaar ontmoetten in Scheveningen. Het was een mooi zicht aan het ponton!

Over de vlucht is een boek geschreven door Danny Verbaan. Het boek met de titel ‘Weg!’ is vanaf 14 mei te koop.

Foto's: KNRM Breskens

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.