Herdenking brengt reddingboten bijeen

14 mei 2015

Vier studenten en 42 joodse vluchtelingen kaapten op 14 mei 1940 reddingboot Zeemanshoop in Scheveningen om te vluchten voor de oprukkende Duitse legermacht.

Op goed geluk staken zij de Noordzee over en bereikten Engeland. Daarmee redden zij vrijwel zeker hun leven. Op Hemelvaartsdag is deze vlucht herdacht, samen met familieleden van de vluchtelingen van toen.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Reddingboot Zeemanshoop is dit jaar in oude glorie gerestaureerd door vrijwilligers op Ameland. Speciaal voor deze herdenking was de boot overgevaren naar Scheveningen.

In 2000 is er een nieuwe reddingboot Zeemanshoop gedoopt door een schenking van één van de joodse vluchtelingen. Deze reddingboot is al 15 jaar de trots van KNRM reddingstation Breskens. Ook de Bressiaanders ondernamen de reis naar Scheveningen om aanwezig te kunnen zijn bij deze herdenking.

En zo gebeurde het dat voormalig reddingboot Zeemanshoop en de huidige reddingboot Zeemanshoop elkaar ontmoetten in Scheveningen. Het was een mooi zicht aan het ponton!

Over de vlucht is een boek geschreven door Danny Verbaan. Het boek met de titel ‘Weg!’ is vanaf 14 mei te koop.

Foto's: KNRM Breskens

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij