Skip to main content

Gerrit Hiemstra: "Op het water is het verschil tussen leuk en een hachelijk avontuur niet zo groot"

Datum: maandag 09 oktober 2017 | Sectie: Nieuws

Gerrit Hiemstra 600x600Als weerman kent hij als geen ander de gevaren op het water. En als fervent zeiler heeft hij die zelfs aan den lijve ondervonden. Het belang van de KNRM staat voor Gerrit Hiemstra dan ook als een paal boven water.

‘Ik vind dat iedere watersporter donateur zou moeten zijn van de KNRM’, zegt Hiemstra die zelf al zolang hij vaart de redders financieel ondersteunt.

‘Het is eigenlijk de vrijwillige brandweer op het water en draait volledig op donaties. Dat is tamelijk bijzonder.’

Eén keer stond hij zelf op het punt de marifoon te pakken en de KNRM op te roepen. ‘We waren vastgelopen op ’t Wad en dan denk je toch even ‘wat nu?’. Gelukkig kwamen we uit eigen beweging weer los, maar het was een wijze les. Voor je het weet ben je in gevaar. Op het water is het verschil tussen leuk en een hachelijk avontuur niet zo groot’.

Dat klinkt welhaast Cruijffiaans en behoeft enige uitleg.
Hiemstra: ‘Op land is vaak sprake van een glijdende schaal. Er gaat iets mis, dat gaat nog een beetje meer mis en langzamerhand ontstaat er een ernstige situatie. Op het water is dat anders. Van mooi weer met gezellig een drankje erbij tot groot gevaar, is zo gebeurd. Er ontstaat brand, de boot raakt lek of iemand wordt onwel. En wat dan? Je kunt niet zomaar van je boot afstappen. Daarom is het heel goed dat de KNRM er is.’

Hiemstra vindt het aan de ene kant wel wat vreemd dat iedereen zomaar met een boot het water op mag, maar verplichte cursussen ziet hij ook niet direct als een oplossing. ‘Op die manier creëer je schijnveiligheid. Dan denken mensen ‘ik heb een cursus gedaan, dus nu weet ik het allemaal wel’. Het is beter als mensen hun verantwoordelijkheid nemen en zich goed voorbereiden.’
Kom bij Hiemstra dan ook niet aan met het verhaal dat je bent overvallen door onweer. ‘Dan heb je je niet goed voorbereid. Als je het weerbericht in de gaten houdt kun je bijna niet worden verrast. Ik weet het; ik ben natuurlijk wat dat betreft een apart geval, maar iedereen kan het weerbericht volgen en de lucht in de gaten houden.’
Maar toch gebeurt het dat mensen met hun boot op open water een speelbal worden van de brute elementen der natuur. ‘Het klinkt misschien gek, maar op zich is onweer niet zo gevaarlijk als je zou denken op het water. De kans dat je door de bliksem wordt geraakt is heel gering, kleiner zelfs dan op het land. De storm die er vaak mee gepaard gaat, is gevaarlijker. Als je met onweer op het water bent, haal dan je zeilen in en zorg dat je nergens tegen aan kunt knallen. En zorg dat je boot van onder en boven dicht is’, lacht Hiemstra.

Gerrit Hiemstra: ‘Op het water is het verschil tussen leuk en
een hachelijk avontuur niet zo groot. Daarom is het heel goed dat de KNRM er is.’

Help mee!

word donateur knop

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.