Skip to main content

Dudok van Heelprijs voor Radio Medische Dienst

Datum: woensdag 17 januari 2018 | Sectie: Nieuws

De Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging Muiden reikt sinds 1986 de Joris Dudok van Heel prijs uit aan groepen of personen die zich hebben ingezet voor de veiligheid van de watersport. Dit jaar werd de prijs toegekend aan de Radio Medische Dienst van de KNRM.

De prijs werd in 1986 ingesteld door de oud-voorzitter van de KNZRV, Joris Dudok van Heel, die tevens bestuurslid was van de toenmalige KNZHRM. Het is nu de 15e keer dat de prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van De Redder, werd uitgereikt. De prijs werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de vereniging in Muiden in ontvangst genomen door Bart Huber, arts bij de RMD.

De Radio Medische Dienst (RMD) is onderdeel van de KNRM en fungeert als huisartsenpost voor zeevarenden over de hele wereld. Bij de RMD zijn vijf artsen bij toerbeurt een week oproepbaar voor medische adviezen. De artsen zijn werkzaam als arts of chirurg in hun dagelijkse praktijk en zijn 24 uur per dag oproepbaar voor medische noodgevallen op zee. De Radio Medische Dienst bestaat al sinds 1931 en is in 1999 door de KNRM geadopteerd als dienstverlenende tak van de KNRM.

De artsen geven 800 adviezen per jaar. In enkele gevallen zijn dit levensreddende adviezen. Hun consult is nodig voor zeevarenden die ziek zijn of een ongeluk aan boord hebben gehad. Het gaat zowel om beroepsvaart als watersporters. Voor de collega-zeelieden zijn de RMD-artsen vaak een laatste redmiddel om een goed advies voor de behandeling van de patiënt of het slachtoffer te krijgen.

De adviezen van de artsen worden ook door de vrijwilligers van de KNRM-reddingboten gevraagd wanneer zij uitvaren voor een medisch incident op zee. De artsen vullen de EHBO-vaardigheden van de redders aan, maar de artsen bepalen ook wat er verder met het slachtoffer moet gebeuren. Dat kan een medische evacuatie per reddingboot of helikopter zijn, naar een door de arts bepaald ziekenhuis.

De artsen die betrokken zijn bij de RMD voelen zich zeer vereerd zijn met de prijs en ervaren het als een erkenning van het belangrijke levensreddende werk dat zij doen, waarvoor zij dag en nacht beschikbaar zijn.

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.