Digitale kiellegging reddingboot KNRM

Digitale kiellegging reddingboot KNRM

22 december 2020
Rijs

In coronatijd, met strikte beperkingen, is het niet eenvoudig een ceremoniële kiellegging van een nieuwe reddingboot te organiseren. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vond een digitale oplossing. Op de scheepswerf Jachtbouw Folmer in Rijs (Friesland) werd zaterdag de kiel gelegd voor de reddingboot ‘Riet en Jan van Wijk’.

De Riet en Jan van Wijk is een 11 meter lange reddingboot van een nieuwe klasse, die in 2021 in de vaart komt. Het muntje op de kiel werd gelegd door scheepsbouwers Jacco Dam met Andries Folmer, eigenaar van de werf. Deze traditie wenst de bouwers en de bemanning van het vaartuig een behouden vaart toe. Via een livestream konden genodigden en 1.400 KNRM vrijwilligers meekijken met deze gebeurtenis.

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

{youtube hYCZ4HR4MAM}

Vlootvernieuwing
Bij Jachtbouw Folmer in Rijs wordt het casco gebouwd voor de reddingboot, die vervolgens bij Dok- en Scheepsbouw Woudsend wordt afgebouwd. Aan deze kiellegging zijn jaren van voorbereiding voorafgegaan. Niet alleen voor het ontwerpen van deze reddingboot. Vooral het grote vlootvernieuwingsplan waar deze boot deel van uitmaakt heeft jaren van overleg en onderzoek gekost en gaat met deze kiellegging symbolisch van start. Na deze reddingboot volgen nog 74 andere reddingboten van verschillende klassen in de komende 15 jaar.

Naamgeving
De reddingboot kan gebouwd worden dankzij een legaat uit 2009 aan de KNRM door het echtpaar Van Wijk. Jan van Wijk was cargadoor in Rotterdam en had bij testament dit legaat vastgelegd, met de verplichting daarvan een reddingboot te laten bouwen. Bij de KNRM is het gebruikelijk dat de naamgeving van de reddingboot aan de schenking is verbonden. Schenkers bij leven worden altijd betrokken bij de bouw van het schip. In dit geval was één van de toekomstige naamgevers van een nieuwe reddingboot uitgenodigd voor de kiellegging, maar ook zij volgde de ceremonie via het beeldscherm.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij