Skip to main content

Boek ‘Gestrand, Gered, Geborgen’

Datum: donderdag 01 december 2016 | Sectie: Nieuws

Tijdens de novemberstormen van 1928 liepen het Zweedse schip de “Malmö” en het Noorse schip de “Tartar” bij Ameland aan de grond. Historicus Thijs Gras raakte als liefhebber van Ameland geïnteresseerd en ging speuren naar de achtergronden van deze strandingen. Hij kwam erachter dat dit ingewikkelde verhaal nog niet eerder grondig was onderzocht. Er zaten heel veel interessante aspecten aan zoals de onderlinge concurrentie tussen de redders van Nes en Hollum, de strijd tussen bergers en jutters, de rol van de burgemeester/strandvonder en de complexe bergingsoperaties.

De oudere Amelanders weten dat de twee geladen waren met hout. Veel van dit hout is in Amelander schuren en daken verwerkt. Maar hoe zit het verhaal precies in elkaar? Dat er eigenlijk sprake is van een dubbele redding bij de “Malmö”, weet vrijwel niemand, net als dat de firma Doeksen van Terschelling bij de berging een hoofdrol speelde. In verschillende boeken waarin deze strandingen beschreven zijn, ontbreken veel leuke details. Genoeg stof voor Thijs Gras om een boek van te maken.

Het boek meet 17 x 24 cm, telt 112 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het boek kost €14,95 en is verkrijgbaar bij bol.com en nautiek.nl.

Lees meer: http://www.amelanderhistorie.nl/products/gestrand-gered-geborgen/

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.