Skip to main content

Jeanine Parqui - Waarom heten reddingboten zoals ze heten?

Wanneer je in Hoek van Holland in de Berghaven komt en een blik werpt op het water, dan valt ze al snel op, de reddingboot van Hoek van Holland: Jeanine Parqui. In de zon glanst het aluminium met de feloranje bestickering en daarmee is ze niet te missen. Wanneer de Hoekse redders haar opstarten dan hoor je de twee keer 1000pk motoren ronken over de Berghaven.

Haar naam is niet weg te denken in de Hoekse gemeenschap. Iedereen weet het, de Jeanine Parqui is de reddingboot van Hoek van Holland. Sinds 2006 is ze in dienst van het reddingstation en is ze ruim 338 keer uitgevaren. Voornamelijk voor de beroepsvaart, waarbij vaak een gewonde of zieke zeeman met (grote) spoed naar de wal gebracht moet worden. Maar ook voor de watersporter vaart de ‘Jeanine Parqui’ geregeld uit. 

De reddingboot is van het type Arie Visser. Door een nalatenschap van mevrouw Jeanine Parqui werd de KNRM in staat gesteld de gelijknamige reddingboot te laten bouwen. De schenkster overleed op 12 januari 2000 op 49‑jarige leeftijd. Al in 1973 besloot de naamgeefster de Redding Maatschappij in haar testament te gedenken.

De reddingboot Jeanine Parqui verving in 2006 de reddingboot Kapteins Hazewinkel, een reddingboot van uit de Johannes Frederik-klasse. Met de komst van dit grotere type reddingboot was het voor de Hoekse redders mogelijk om langer op volle kracht door te varen (16 uur in plaats van 6 uur) en meer geredden mee te nemen (120 in plaats van 90).

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.