Dankzij paarden zijn duizenden schipbreukelingen gered

Dankzij paarden zijn duizenden schipbreukelingen gered

Dankzij paarden zijn duizenden schipbreukelingen gered

Dat de KNRM een rijke geschiedenis heeft, mag geen verrassing meer zijn. We zetten ons sinds 1824 kosteloos in voor mensen in nood op het water. Na een alarmering komen de redders en de reddingboten in actie. Tegenwoordig worden de schepen met landbouwvoertuigen het water in 'gelanceerd'. Maar hoe ging een redding er vroeger aan toe? We nemen je mee naar de periode voor 1988, toen de paarden de boten nog naar zee trokken.

Werkpaarden

Vroeger waren onze reddingboten nog niet uitgerust met alles wat we vandaag de dag gewend zijn. Zo kregen we pas in 1895 stoomreddingboten. Daarvoor was er het roeitijdperk, waar we alle reddingen volbrachten met roeiboten. Maar hoe kregen we de reddingboten naar de zee toe?

Tegenwoordig worden de schepen verplaatst met landbouwvoertuigen, maar tot en met 1940 werden de (roei)reddingboten met vier of zes paarden naar zee getrokken. Als de afstand naar zee door de duinen zwaarder was, werden meer paarden gebruikt. Tot 1940 waren op de meeste reddingstations met een strandreddingboot namelijk nog voldoende paarden beschikbaar, omdat ze als werkpaarden ingezet werden in boerenbedrijven, schelpenvisserij of andere beroepstakken.

Dankzij paarden zijn duizenden schipbreukelingen gered

De tragedie van 1979

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de roeireddingboten uit beeld en voor de zwaardere motorstrandreddingboten werden waterdichte tractoren ingezet. De laatste paardenreddingboot op Ameland werd daardoor een wereldberoemde traditie.

Ook de tragedie in 1979, toen acht paarden verdronken bij de lancering van de reddingboot, maakte het fenomeen paardenreddingboot cru gezegd ‘onsterfelijk’. Het machtige schouwspel van de paarden die zich schrap zetten om de zware reddingboot en bootwagen in beweging te brengen, is sinds 1988 alleen nog maar een toeristische attractie. Dit houdt de geschiedenis levend. Want dankzij paarden zijn in 125 jaar KNRM-geschiedenis duizenden schipbreukelingen gered. Bekijk hieronder een filmfragment hoe de paarden de reddingboten het water in trokken.

Demonstratie paardenreddingboot op de Waddeneilanden

De toeristische attractie is onder andere op Ameland, waar het paardenreddingbootmuseum is ontstaan. Op Ameland wordt ook nog een paardenreddingboot demonstratie gegeven, waar maar liefst 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee trekken. Ook op Terschelling wordt de oude roeireddingboot Secretaris Schumacher enkele keren per jaar met paarden gelanceerd.

De paardenreddingboot demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij de Waddeneilanden in nood verkeerden een lange geschiedenis heeft. Het herinnert aan vroegere tijden. Als er tegenwoordig een schip in nood is bij Ameland, vaart de moderne Anna Margaretha de haven uit met hoge snelheid. 

De demonstratie van de paardenreddingboot start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand, zuidwest van Hollum, aan het einde van het Tjettepad. Voor actuele data en tijden kun je het agenda overzicht in de gaten houden. De demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland zijn altijd gratis bij te wonen.

Auteur: KNRM
Locatie: Ameland
Datum: 07-11-2019