Redden. Dag en nacht. Vrijwillig.
Onder alle omstandigheden
Word vrijwilliger
Redden. Dag en nacht. Vrijwillig.
Onder alle omstandigheden
Word vrijwilliger

Word vrijwilliger bij de KNRM!

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij helpt en redt mensen in nood op het water. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingstations langs de kust. De 75 reddingboten worden bemand door 1.400 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2.000 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 3000 mensen worden geholpen of gered.

De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vele vrijwilligers die geheel belangeloos hun tijd investeren voor het redden van mensen op zee. De meeste doen vrijwilligerswerk op de reddingboten, maar ook aan de wal zetten zij zich in.

We zijn heel blij met onze vrijwilligers die vanuit hun passie willen bijdragen aan ons belangrijkste doel: Het redden en helpen van mensen waar het moet. Van haven tot vaarwater, van strand tot zee. Als vrijwillige redder bij de KNRM ontwikkel je jezelf, ontmoet je veel mensen, maak je bijzondere momenten mee en help je een ander.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, op het schip of aan de wal. Wil jij ook vrijwilligerswerk doen voor de KNRM? Neem contact op met het lokale reddingstation bij jou in de buurt of solliciteer op openstaande vacatures.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt voordat je solliciteert op de vacature van vrijwilliger bij de KNRM. Hieronder vind je de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met de lokale reddingstations.

Wat betekent het precies om een vrijwilliger te zijn bij de KNRM?

Als vrijwilliger bij de KNRM kun je vrijwillige opstapper zijn of vrijwilliger aan de wal.

Vrijwilliger op de reddingboten

De reddingbootbemanningen zijn in principe 24 uur per dag ‘in dienst’. Dat houdt in dat zij elk moment van de dag door middel van een pieper kunnen worden opgeroepen. De KNRM heeft daarbij als uitgangspunt dat de reddingboot binnen tien minuten na een alarmering moet kunnen varen. Dat betekent dat de redders vanaf hun werk- en/of woonadres binnen dit tijdslimiet aan boord van de reddingboot moet kunnen zijn. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het privéleven van de redders, zoals afspraken die hierover gemaakt zijn met bijvoorbeeld werkgevers of het thuisfront.

Vrijwilligers aan de wal

Naast de reddingbootbemanningen zijn er ook vrijwilligers op het land nodig. Deze vrijwilligers zorgen bijvoorbeeld voor onderhoud aan materiaal, opleidingen (EHBO), lezingen, evenementen, pers en media. Maar zij vormen ook het lokale bestuur op de reddingsstations.

Aan welke eisen moet ik voldoen om redder te worden bij de KNRM?

Om opstapper te worden moet je in ieder geval tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en op maximaal 10 minuten wonen of werken van een reddingstation. Daarnaast zal je toestemming moeten hebben van je werkgever om onder werktijd inzetbaar te zijn en we willen dat je kunt zwemmen en bereid bent om de noodzakelijke opleidingen te volgen.

Kun je ook redder worden als je nog geen ervaring hebt?

Dat kan zeker! De meeste redders die momenteel vrijwilliger zijn bij de KNRM zijn begonnen zonder ervaring. Tijdens het opleidingstraject leer je alle kneepjes van het vak en zo zorgen we ervoor dat je binnen no-time weet wat je moet doen als er een melding binnenkomt.

Kun je bij de KNRM ook in dienst treden in een betaalde functie?

Bij de KNRM zijn ook betaalde functies. Zo zijn er een aantal beroepsschippers en kantoorfuncties. Kijk voor het actuele aanbod op de vacaturepagina.

Hoe oud moet je zijn om redder te worden?

Om vrijwillige redder te worden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Is het vrijwilligerswerk leuk om te doen?

Het vrijwilligerswerk bij de KNRM is heel erg leuk! Je komt ook voor eenvoudige hulpverleningen in actie. Naast de serieuze kant van het werk is er ook veel plezier en een hoge mate van kameraadschap binnen de reddingstations.

Mag ik een keer komen kijken of het werk bij mij past?

Wanneer je interesse hebt in een vrijwilligersfunctie bij de KNRM, kun je contact opnemen met het reddingstation waar jij wilt gaan varen. Zij zullen je dan informeren over de mogelijkheden. Bekijk hier welke reddingstations er zijn in Nederland:

Wat voor opleiding moet je volgen?

Om redder te worden, zijn heel wat vaardigheden en kennis nodig. Je volgt hiervoor een opleiding van twee jaar. Alle informatie over de opleidingen vind je hier.

Hoe ver mag ik maximaal van het reddingstation af wonen?

Omdat de redders heel snel aanwezig moeten zijn op de plaats waar de melding is gemaakt, houden we een maximale reisafstand aan van 10 minuten naar het reddingstation. Deze reisafstand kan gemeten worden vanaf je huis of vanaf je werkadres.

Kan ik op meerdere locaties werken als vrijwillige redder?

Afhankelijk van de vraag naar redders op meerdere locaties is dit zeker mogelijk. Wel moet je op 10 minuten afstand wonen of werken van het station. Informeer dus bij de betreffende stations welke mogelijkheden er zijn.

Krijg je een vergoeding als vrijwilliger?

Als je vrijwilliger bij de KNRM bent krijg je geen salaris voor het redden. Wel krijgt iedere vrijwilliger €1,25 per uur, als symbolisch bedrag voor hun werk. Daarnaast ontvang je een aanhoudpremie aan het einde van het jaar. Het verschilt per reddingsstation wat er met dit geld gebeurt. De een keert het uit aan de vrijwilliger, terwijl een ander reddingstation het besteedt aan de bemanningspot, waar je leuke activiteiten van kunt doen met elkaar.

Vergoedt de KNRM de gemiste uren op het werk?

We gaan er vanuit dat wanneer een KNRM-vrijwilliger van zijn werk weg moet onder werktijd, die wordt gedoneerd door de werkgever. In feite zijn alle werkgevers van de vrijwilligers bij de KNRM indirect ook belangrijke donateurs! 

Hoe kan ik mezelf aanmelden als vrijwillige redder?

Je kunt kijken op de vacaturesite of er actuele vacatures zijn bij het reddingstation waar jij wil gaan werken, of je kunt direct contact opnemen met het reddingstation bij jou in de buurt.

Ben je goed verzekerd als KNRM vrijwilliger?

Ja, alle vrijwilligers zijn verzekerd tegen alle ongevallen die zich kunnen voordoen tijdens een reddingsactie.

Krijg je wel eens valse meldingen?

Er zijn wel eens meldingen die achteraf 'loos alarm' blijken te zijn. Op het moment dat de melding binnenkomt, is het nog niet bekend wat er precies aan de hand is. We proberen altijd zo snel als mogelijk aanwezig te zijn om te zien wat er aan de hand is.

Testimonial home
"Bij menigeen zag je de tranen over de wangen rollen"
Lees hier de ervaringen van redders, geredde, familie van en andere bijzondere verhalen.
Testimonial home
"Bij menigeen zag je de tranen over de wangen rollen"
Lees hier de ervaringen van redders, geredde, familie van en andere bijzondere verhalen.

Vragen over de opleidingen

De vrijwilligers van de KNRM worden professioneel opgeleid. Het complete opleidingspakket bevat minimaal zeven opleidingen en cursussen. Om als all-round opstapper op een reddingboot te mogen varen volg je eerst een training op het eigen station. Deze training duurt twee jaar.

In alle trainingen en opleidingen komen aspecten van veiligheid, navigatie, techniek en communicatie aan de orde. Deze vier komen in alle werkzaamheden terug en dragen bij aan professioneel handelen.

Enkele voorbeelden van opleidingen zijn: vaarbewijs, theoretische kustnavigatie, motoren, hydrauliek, marifoon/GMDSS, Bridge Resource Management (BRM), On Scene Coördinator, radar, EHBO, reanimatie en brandbestrijding.

Hoe lang duurt de opleiding tot vrijwillige redder bij de KNRM?

De opleiding tot redder duurt gemiddeld twee jaar. Dit is wel afhankelijk van je ervaring, reeds behaalde diploma's en ontwikkeling, want sommige redders behalen de opleiding al eerder. 

Moet je de hele opleiding voltooien als je al in het bezit bent van bepaalde papieren?

Als de papieren die je hebt al aansluiten bij de papieren die je moet hebben als je aan de slag gaat als vrijwillige redder, kun je bepaalde onderdelen uit het opleidingstraject overslaan. Dit zal in overleg met de coördinator opleidingen & oefenen worden bepaald. 

Moet ik betalen voor de opleidingen die ik krijg als vrijwillige opstapper?

Nee, de opleiding is voor de vrijwilliger volledig kosteloos. De KNRM vergoedt naast de opleidingen ook de onkosten die je eventueel moet maken.

Welke opleidingen zitten er allemaal bij het opleidingstraject?

Om redder te worden, zijn heel wat vaardigheden en kennis nodig. Het volledig opleiden van een vrijwillige redder kost bijna € 5.000,- Daarvoor volgt hij of zij de volgende deelopleidingen:

Eerste Hulp Oranje Kruis

De standaard EHBO-opleiding voor KNRM-werk is het Diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis, aangevuld met de EHBO plus module van de KNRM. Dit diploma is vereist voor bemanningen die deelnemen aan de ‘SAR Craft Operations’ cursus in Schotland.

EHBO-plus KNRM

De KNRM EHBO-plus wordt door de eigen KNRM-instructeurs op de reddingstations verzorgd. In deze cursus leren vrijwilligers eerste hulp toe te passen bij ongevallen die typisch horen bij het water zoals verdrinking, onderkoeling en wervelletsels.

Marcom B beperkt certificaat radiotelefonie

Marcom staat voor maritieme communicatie. Met deze cursus leren opstappers dus alles over communiceren op zee en de apparatuur die daarbij hoort. Certificaat B bestaat uit de module ‘Marifoon basis’ en ‘GMDSS’. De lesstof omvat ook nautisch Engels; de Standard Maritime Communication Phrases.

Klein Vaarbewijs deel 1

Het ‘rijbewijs’ op het water. Vereist om zelfstandig te mogen varen met een KNRM-reddingboot op rivieren, kanalen en kleinere meren. Inclusief theoretische kennis over wettelijke veiligheidsregels op het water. Omvat basiskennis van omstandigheden op het vaarwater, van meteorologie en van manoeuvreren.

Klein Vaarbewijs deel 2

Een aanvulling op Klein Vaarbewijs deel 1. Deel 2 is vereist om te mogen varen met een KNRM-reddingboot op open water en op zee. Theoretische kennis en praktische vaardigheden: de wettelijke regels voor het varen op open water en kennis over navigatie.

Onderwaterontsnapping, kapseistraining en brandbestrijding / HUET

Tijdens deze verplichte cursus leren opstappers hoe ze onder water moeten ontsnappen uit een gekapseisde (omgeslagen) reddingboot. De cursus wordt gegeven met behulp van een onderwatercabine in een speciaal zwembad. Verder worden basisvaardigheden brandbestrijding behandeld en geoefend.

SAR Craft Operations

Een week lang trainen op open zee voor de kust van Schotland. De ‘bekroning’ op de basisopleiding van elke KNRM-redder. Deelnemers aan deze cursus zijn minimaal één jaar in dienst bij de KNRM. Tijdens SAR Craft Operations train je het varen en manoeuvreren met de reddingboot. Daarnaast worden alle vaardigheden op het gebied van Search and Rescue (SAR) behandeld. De cursus is voor alle reddingbootbemanningen verplicht.

Help je mee?

Woon je te ver weg, maar wil je de KNRM wel helpen? Het werk van de KNRM wordt mogelijk gemaakt door de 101.000 donateurs die vrijwillig doneren. Mensen die op bescheiden wijze, met kleine donaties en giften, of op een ruimhartige manier, met periodieke schenkingen, testament of legaten het werk van de KNRM al meer dan 195 jaar mogelijk maken. Doe jij ook mee?

Wat kan ik geven?