Reddingboot Edith Grondel

Reddingboot Edith Grondel en is de 18e Valentijn van de KNRM. De boot is van het type Valentijn 2000.

De reddingboot kon gebouwd worden uit de nalatenschap van de heer Harold Grondel uit Bussum. Hij overleed in 2014 op 94-jarige leeftijd. Als jongeling maakte de heer Grondel vele zeereizen en met een vader die ook al enthousiast donateur was, werd de KNRM uiteindelijk een van de goede doelen die in het testament werd opgenomen. Voorwaarde was wel dat het bedrag werd besteed aan materieel.

Dit resulteerde in de reddingboot Edith Grondel. Deze naam werd door de familie aangedragen. Zij was de zus van de schenker en overleed in 1944 op 27-jarige leeftijd. Op het huis van de familie prijkte ook de naam ‘Edith’ als eerbetoon aan de veel te vroeg gestorven dochter en zuster.

Reddingboot Edith Grondel is gestationeerd op KNRM reddingstation Katwijk.

 

Valentijn

Reddingboot Edith Grondel

Klasse: Valentijn

De KNRM heeft 16 Valentijn-reddingstations. Op 1 december 2017 is het 27 jaar geleden dat de eerste Valentijn in dienst trad, bij reddingstation Noordwijk aan Zee. 
Deze Valentijn is in oktober 2016 met pensioen gegaan, en doet nu dienst als museumreddingboot bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

De steeds groter wordende vraag om reddingboothulp, de opkomst van de recreatievaart en de voortschrijdende techniek vroegen om een nieuw ontwerp. Zeewaardigheid, manoeuvreerbaarheid, geringe diepgang en snelheid waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling hiervan.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij