Valentijn klasse

Valentijn klasse

De KNRM heeft 16 Valentijn-reddingstations. Op 1 december 2017 is het 27 jaar geleden dat de eerste Valentijn in dienst trad, bij reddingstation Noordwijk aan Zee. 
Deze Valentijn is in oktober 2016 met pensioen gegaan, en doet nu dienst als museumreddingboot bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.

De steeds groter wordende vraag om reddingboothulp, de opkomst van de recreatievaart en de voortschrijdende techniek vroegen om een nieuw ontwerp. Zeewaardigheid, manoeuvreerbaarheid, geringe diepgang en snelheid waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling hiervan.

Omdat de Johannes Frederik klasse te zwaar bleek als strandreddingboot, zocht de KNRM naar een kleiner schip, dat lichter was, maar over dezelfde vaareigenschappen diende te beschikken.
Dat werd uiteindelijk de Valentijn, waarvan het prototype in 1990 in dienst werd gesteld.

In tegenstelling tot de Arie Visser-klasse en de Johannes Frederik-klasse is de Valentijn-klasse niet gebouwd om met elk denkbaar weertype te kunnen uitvaren.

Bij extreem slechte weersomstandigheden zal een Valentijn niet gelanceerd worden en de redding laten aan een nabij gelegen reddingstation dat is uitgerust met een zogenaamd all-weather schip.

Deze beperking geldt alleen op de Noordzee. Op de Waddenzee en het IJsselmeer zijn de Valentijns altijd inzetbaar.

Gegevens

Gewicht

10 ton

Afmetingen

11 x 4,10 x 0,75 m

Motorvermogen

2 x 430 pk

Max. Snelheid

34 knopen

Capaciteit

50 geredden

Bemanning

4 personen

Valentijn 2000 Klasse

Vanaf 2000 werd er een variant gebouwd. Het nieuwe type, dat Valentijn 2000 heet, is iets langer dan de ‘oude’ Valentijn. Daardoor is de werkruimte op met name het achterdek groter, maar ook het stuurhuis is comfortabeler voor de bemanning. Het nieuwe ontwerp heeft ook het vaargedrag van de Valentijn nog verder geoptimaliseerd. In tegenstelling tot ‘oude’ Valentijn is de Valentijn 2000 geheel zelfrichtend.

Gegevens

Gewicht

10 ton

Afmetingen

11,00 x 4,10 x 0,75 m

Motorvermogen

2 x 450 pk

Max. Snelheid

34 knopen

Capaciteit

50 geredden

Bemanning

4 personen