Reddingboot Tjepke Ekkelboom

Reddingboot Tjepke Ekkelboom

Gegevens

Klasse

Afmetingen

9.30 x 3.30 x 0.60 m

Geschonken door

Mw. Ekkelboom

Gedoopt door

Mw. Ekkelboom

In dienst sinds

1-5-2012

Op zaterdag 2 juni 2012 werd reddingboot Tjepke Ekkelboom gedoopt. De reddingboot is geschonken door mevrouw H. Ekkelboom. De boot werd vernoemd naar de vader van mevrouw Ekkelboom.

Op 16 januari 2014 kwam reddingboot Tjepke Ekkelboom na een aantal technische modificaties in dienst bij KNRM reddingstation Dordrecht en wordt ingezet vanuit het Wantij. Tjepke Ekkelboom is een reddingboot uit de Nikolaas I klasse.

De Nikolaas-klasse is een 9-meter boot, specifiek bestemd voor hulpverlening en reddingen op het binnenwater. De keuze voor deze nieuwe reddingboot werd bepaald door een aantal specifieke kwaliteiten.

Ten eerste de (geredden)capaciteit. Op het binnenwater varen onder andere watertaxi’s en fast ferry’s. Die schepen hebben relatief veel mensen aan boord en vragen om een reddingboot met een capaciteit van 20 personen, exclusief bemanning. Ten tweede biedt de nieuwe klasse hoge snelheid (34-35 knopen) en een grote trekkracht. Op het binnenwater bestaat de hulpverlening veelal uit het lostrekken en slepen van jachten. Daarnaast wilde de KNRM een waterjetaandrijving, vanwege de goede manoeuvreerbaarheid en de veiligheid voor de drenkelingen. En als laatste het kostenaspect. Deze reddingboot is goedkoper dan een Atlantic-type en vergt minder onderhoud.

De reddingboot is gebouwd door Mare Safety AS uit Ulsteinvik in Noorwegen. De reddingboot is op een aantal zaken aangepast aan de eisen van de KNRM. Zo is er een vierde zitplaats gemaakt, navigatieapparatuur ingebouwd, een tweede marifoon en radar geplaatst.

Technische gegevens:

  • Gewicht: 4,2 ton
  • Motorvermogen: Volvo D6 435 pk, i.c.m. Ultra 377 waterjet
  • Max. snelheid: 35 knopen
  • Capaciteit: 20 geredden geredden
  • Bemanning: 4 personen personen
  • Actieradius: drie uur volle kracht
  • Inzetbaarheid: binnenwater onder alle weersomstandigheden