Reddingboot Maria Hofker

De reddingboot Maria Hofker werd zaterdag 31 januari 2004 gedoopt door mevrouw M.J. Zoethout, de executeur-testamentair van mevrouw Hofker.

De aanschaf van de reddingboot werd bekostigd uit een erfenis van mevrouw Maria Hofker. Van deze erfenis is ook een bootwagen en truck aangeschaft

Atlantic 75

Reddingboot Maria Hofker

De Atlantic 75 is een rubberboot met vaste bodem. De twee motoren van elk 90 pk geven de reddingboot een maximum snelheid van 34 knopen. Aan boord is plaats voor drie bemanningsleden en vijftien geredden.

De Maria Hofker is uitgerust met twee VHF-marifoons, een C2000-marifoon, een GPS/plotter, een echolood en een kompas. De belangrijkste inventaris bestaat uit twee zoeklichten, gereedschap, een EHBO-uitrusting, ankergerei, een stopzak, sleeptrossen en parachutefakkels.

De reddingboot is gebouwd door de Engelse reddingmaatschappij RNLI, die de boot geheel naar de wensen van de KNRM heeft gebouwd. De KNRM heeft in eerste instantie vijf reddingboten van dit type besteld, inmiddels zijn er vijftien operationeel. Na Ameland-Nes is het reddingstation Schiermonnikoog ook met een Atlantic 75 uitgerust.

Het rondom op het eiland kunnen lanceren van de reddingboot maakt dat dit type alleen voorkomt in combinatie met een KNRM-wippertruck 6x6. Deze truck, type Ginaf, brengt de boot naar de verschillende lanceerplaatsen op het eiland.

In totaal zijn er 14 bemanningsleden; 3 bedienen de reddingboot en de andere bemanningsleden blijven aan wal voor het bedienen van de wippertruck/toestel en ter coördinatie van de reddingactie.

Klasse: Atlantic 75

De KNRM vaart al sinds 1971 met verschillende typen Atlantic’s van de Britse Royal National Lifeboat Institution (RNLI). Een rubberboot met vaste bodem en een buitenboordmotor die wordt gelanceerd met een bootwagen of vanuit een drijvend boothuis wordt ingezet.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij