Reddingboot Corrie Dijkstra - van Elk

Reddingboot Corrie Dijkstra - van Elk

Gegevens

Klasse

Afmetingen

7,50 x 2,64 x 0,70 m

Geschonken door

Dhr. Huibert Dijkstra

Gedoopt door

Mw. Ellen Coster

In dienst sinds

1-6-2007

Vanaf 1 augustus 2014 beschikt reddingstation Enkhuizen over de Corrie Dijkstra-van Elk van de Atlantic klasse. Deze Atlantic 75 werd de KNRM in 2007 geschonken. De doop werd op 13 juni 2007 verricht door mevrouw Ellen Coster. Zij heeft de nalatenschap door de Kasbank verzorgd.

De Corrie Dijkstra-van Elk heeft een lengte van 7.50 meter, een breedte van 2,64 meter, en een diepgang van 0,70 meter. De hul (bodem) van de boot is van polyester, en de bok, ook wel buddyseat genoemd, van aluminium, en doet tevens dienst als benzine tank van 190 liter. Met de twee 90 pk Yamaha buitenboordmotor wordt een snelheid van maximaal 33 knopen gehaald.

De Corrie Dijkstra-van Elk is een half zelfrichtende boot en voorzien van een opblaasbare kantelzak, mocht zij door zeegang of ongeval omgekeerd in het water komen te liggen dan kan de bemanning de kantelzak opblazen doormiddel van een co2 fles, deze zorgt er voor dat de boot weer rechtop in het water komt te liggen.

Aan boord van de Corrie Dijkstra-van Elk is in de bok een GPS, twee marifoons, dieptemeter, C2000 set, en een elektronisch kompas gemonteerd, verder beschikte de bemanning over een portofoon, zoeklichten , EHBO koffer, kleine brandblusmiddelen, anker, sleeplijn, en witte parachutefakkels.

De Corrie Dijkstra-van Elk is de vierde en laatste reddingboot die de KNRM uit de nalatenschap van de heer Huibert Dijkstra heeft gebouwd en is vernoemd naar de moeder van de schenker.

De reddingboten Huibert Dijkstra (type Atlantic 75), George Dijkstra (type Valentijn) en Joke Dijkstra (type Arie Visser) waren al aan de vloot van de KNRM toegevoegd.

Het is uniek dat er uit een nalatenschap maar liefst vier reddingboten voor de KNRM werden gebouwd.