Skip to main content

Vissers van omgeslagen UK-171 door collega vissers gered

Datum: woensdag 09 december 2020 | Sectie: Nieuws

Vanmorgen rond 10:00 uur zijn de vrijwillige redders van de KNRM-reddingstations Eemshaven en Schiermonnikoog door de Kustwacht gealarmeerd voor de omgeslagen garnalenkotter UK-171. Het vissersschip was 10 mijl noordelijk van de oostpunt van Schiermonnikoog omgeslagen, waarna de drie opvarenden op de kiel van het schip zijn geklommen. Nadat het schip begon te zinken zijn ze in een reddingsvlot geklommen, dat was vrijgekomen van het schip. De vissers hadden reddingvesten aan en noodbakens en een mobiele telefoon meegenomen in het reddingsvlot. Daarmee konden zij de Kustwacht alarmeren en informeren over hun situatie.

Diverse andere schepen schoten ook te hulp. Een bergingsvaartuig van BMS en de kotter TH-10, die zich in de buurt bevond. Die nam de drie opvarenden uit het reddingsvlot aan boord en voorzag de geredde vissers van droge kleding. De reddingboot Edzard Jacob van KNRM Schiermonnikoog zette bemanningsleden over op de kotter en stelden vast dat de geredden geen letsel hadden opgelopen. Niet veel later kwamen ook de reddingboten Koning Willem I (Schiermonnikoog) en de Jan en Titia Visser (Eemshaven) ter plaatse. In overleg met de Kustwacht werd besloten de drie vissersmannen door de Koning Willem 1 naar het boothuis van KNRM Lauwersoog te brengen. Daar konden de geredde vissers opwarmen. Zij zijn daarna opgehaald door dolgelukkige familieleden.

De weersomstandigheden waren rustig. Er stond een vlakke zee, maar het was heiig, waardoor het zicht ter plaatse niet meer dan een kilometer was. De KNRM is ondanks het zinken van het schip, blij met het feit dat de drie vissers er levend vanaf zijn gekomen. De gedachten zijn vandaag geregeld teruggegaan naar het dramatische ongeluk bij Texel, een jaar geleden, met de Urker kotter Lummetje, waarbij twee vissers het leven verloren. 

[video url="https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/201209_VR_dif3_Urker_Kotter.mp4" poster="/images/knrm/2020/12/08/201209_VR_dif3_Urker_Kotter.jpg" title="Video van Omroep Flevoland"]

Bron video: Omroep Flevoland

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.