HOME

Toneelstuk De ideale drenkeling

18-06-2016Terschelling

Op 12 september 2009 redt de KNRM van Terschelling Paal 8 een drenkeling uit de Noordzee. 7 Jaar later deelt diezelfde drenkeling zijn ervaring in een hierover gemaakt toneelstuk met de titel: De ideale drenkeling. De premiere was in juni in het boothuis van Paal 8 op Terschelling. 

Op een zonnige septemberdag in 2009 is fysiotherapeut en acteur Jelle Buning op Terschelling. Hij neemt hij een verfrissende duik in zee. Vijf kwartier later pikt het KNRM hem uit het woeste water. Uitgeput en met een kritieke lichaamstemperatuur van tweeëndertig graden. 

Regisseur en tekstschrijver Nico van der Wijk vond dit waargebeurde verhaal zo tot de verbeelding spreken dat hij er een theatertekst mee ontwikkelde. Het stuk beschrijft onder andere wat er in de vijf kwartier dat Jelle tegen de golven vocht gebeurt. Hoe het besef groeit dat hij die dag gered moest worden, of dat hij het niet zou redden. Jelle vertelt het verhaal aan de hand van een aantal belangrijke personages: zijn vader die zweminstructeur was, zijn thuisblijvende zoontje die het onheil aanvoelt, de onbekende vrouw die op diezelfde dag door het KNRM levenloos uit het water werd gehaald, de strandjutter die door Jelle’s medezwemmers werd gealarmeerd, en het parallelle verhaal van Odysseus die terugverlangt naar zijn Ithaca, zijn thuis Zuidhorn.

Meer informatie en speeldata: www.deidealedrenkeling.nl 

DEEL DIT BERICHT
Terug naar nieuwsoverzicht