Surfdrama in Scheveningen

Surfdrama in Scheveningen

12 mei 2020
Scheveningen

In Scheveningen raakte op maandagavond 11 mei een grote groep surfers in de problemen bij het noordelijk havenhoofd. De grootscheepse reddingsoperatie en zoekactie die daarop volgde heeft niet kunnen voorkomen dat vijf surfers om het leven kwamen. Eén surfer werd gered.

Het zoeken naar de vermiste surfers werd bemoeilijkt door de manshoge schuimlaag op zee en op het strand. De omstandigheden van harde wind en hoge golven maakten ook de hulpverlening vanaf het havenhoofd erg moeilijk.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Bij de reddings- en zoekoperatie waren eenheden betrokken van de KNRM, Brandweer, reddingsbrigade, politie en Kustwacht. Met de hulp van de kustwachthelikopter werd geprobeerd de schuimlaag weg te blazen, om beter zicht te hebben op het water en eventuele drenkelingen.

Voor de opvang van de slachtoffers op maandagavond stonden ambulances en traumahelikopters klaar. Maar ook zij konden niet voorkomen dat twee surfers het die avond niet overleefden. Op dinsdagmorgen werden nog twee surfers levenloos uit zee gehaald. Een vijfde slachtoffer werd wel gezien, maar verdween uit zicht onder water en is nog niet gevonden. De zoektocht is inmiddels beëindigd.

De KNRM is zeer begaan met slachtoffers en nabestaanden. Veel surfers zijn bevriend met de redders van de KNRM en andere hulpverleners die te hulp zijn geschoten. Uit de surfcommunity in Scheveningen komen de laatste jaren veel nieuwe vrijwilligers, om het team van de reddingbootbemanning versterken. De onderlinge band is hecht en dat maakt deze ramp zwaar voor alle betrokkenen.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij