Reddingboot Javazee varend monument

27 februari 2017
den helder

Op 27 februari 1967 werd reddingboot Javazee door Koningin Juliana gedoopt en in dienst gesteld als eerbetoon aan de Nederlandse gesneuvelden tijdens de Slag in de Javazee in 1942. Precies 50 jaar later krijgt het schip de monumentenstatus.

Na de offciele herdenking van 75 jaar Slag in de Javazee in Den Helder, hijst vice-admiraal b.d. Van Duyvendijk, tevens oud-voorzitter van de KNRM, de monumentenwimpel op de Javazee.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Bij die zeeslag, in het voormalige Nederlands-Indië, verloren ruim 900 Nederlandse marinemannen het leven. De omvang van de dramatische gebeurtenis en het daarop volgende leed drong pas laat na de oorlog goed door in Nederland. Om de nagedachtenis aan de slag levend te houden, namen de verenigingen van marinepersoneel in 1965 het besluit om bij de 25-jarige herdenking van de Slag in de Javazee in 1967 de Slag ook materieel te herdenken. In dat jaar werd de Koninklijke ZuidHollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (KZHMRS) benaderd met het idee om ter nagedachtenis aan de in de Slag gevallen marinemannen een reddingboot te schenken.

De reddingboot kwam in dienst van de KZHMRS en werd in Breskens gestationeerd. De boot was onder andere in 1987 actief bij de ramp met de veerboot Herald of Free Enterprise bij Zeebrugge. Na nog dienst te hebben gedaan op de KNRM stations in Hoek van Holland en Scheveningen werd de Javazee in 2006 als operationele reddingboot uit dienst gesteld. De boot werd door de KNRM aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder in bruikleen, beheer en onderhoud gegeven.

Motorreddingboot Javazee is in 1967 gebouwd bij NV Scheepswerf & Machinefabriek De Merwede in Hardinxveld-Giessendam. Het is een zelf-richtende reddingboot van 21,05 x 4,64 meter en 54,4 ton.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij