IMG-20160708-WA0011 Chios - KNRM

Nieuwe reddingboot Chios

8 juli 2016
ijmuiden

De KNRM heeft een nieuwe reddingboot. Deze werd bekostigd uit een schenking van de familie Van der Vorm. De boot draagt de naam Chios.

De familie van der Vorm besloot een schenking aan de KNRM te doen naar aanleiding van de actie “Redders helpen Redders”, waarbij de KNRM kenbaar maakte haar Griekse collega’s te helpen bij het inrichten en opstarten van een zelfstandig reddingstation op het eiland Chios. De bootnaam refereert daaraan. Band
De band met de KNRM wordt daarmee door de huidige generatie Van der Vorm weer aangehaald: wijlen Otto van der Vorm (1924-2011) was in de periode 1971-1986 lid van het bestuur van de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreu­kelingen (KZHMRS), de voorloper van de KNRM. De doop zal verricht worden door mevrouw Zon van der Vorm. Zij is dochter van een van de schenkers.

Chios
De schenking van de familie Van der Vorm is één van de vele donaties voor het reddingstation op Chios, dat door het Hellenic Rescue Team (HRT) werd opgericht om hulp te kunnen bieden aan vluchtelingen in nood op zee. Op Chios zijn in twee maanden tijd 25 vrijwilligers opgeleid en is reddingmaterieel overgedragen voor een volwaardig reddingstation. De KNRM en de HRT zijn de donateurs zeer dankbaar voor de steun die financieel geboden werd.

Harlingen
De nieuwe reddingboot van het type Atlantic werd aangekocht bij de Britse zusterorganisatie van de KNRM, de RNLI. Het type reddingboot zoals de Chios is een beproefd model waarvan de KNRM al eerder 24 reddingboten in de vaart nam.

De reddingboot zal, zodra het schip vaarklaar is, gestationeerd worden op KNRM Harlingen. De huidige reddingboot van dat station, Veronica, gaat de reservevloot versterken.

2016-knrm-chios-hrt-opendag-vrijwilligers Chios - KNRM

In twee maanden tijd een volledig reddingstation operationeel

4 juni 2016

Op 19 mei, twee maanden na de start van de missie, werd het reddingstation op Chios volledig operationeel verklaard en konden de vrijwilligerszelfstandig uitvaren voor reddingsacties. Bij de overdracht van het materieel, tijdens een formele ceremonie, waren velen tot tranen toe geroerd over het bereikte resultaat. De trainingsmissie heeft ook op de betrokken KNRM-vrijwilligers diepe indruk gemaakt. De motivatie van de Griekse redders, hun gastvrijheid en grote dankbaarheid voor wat er opgebouwd is, kwam recht uit het hart. Het geeft ons het vertrouwen dat het reddingstation is gebouwd op de fundamenten van de KNRM: door vrijwilligers, dankzij donateurs en geheel belangeloos. Vinger aan de pols
In de periode waarin de KNRM op Chios aan de slag ging, is de vluchtelingenstroom vanuit Turkije verminderd, maar niet gestopt. Op Chios verblijven nog steeds duizenden vluchtelingen, waarmee de bevolking dagelijks wordt geconfronteerd. Het reddingstation Chios kwam tijdens de opleidingsdagen in actie voor vluchtelingen die uit wanhoop wilden terugzwemmen naar Turkije en ternauwernood werden gered.

De schrijnende situatie van eind 2015 is gelukkig voorbij. Toch is de missie van blijvende waarde. Er staat nu op Chios een krachtig nieuw reddingstation, met tientallen vrijwilligers, die enorm gemotiveerd zijn en ingezet kunnen worden wanneer de situatie toch mocht veranderen. De samenwerking tussen de HRT en de Griekse Kustwacht is sterker geworden en de HRT overweegt meer reddingstations naar het model van Chios op te bouwen.

Dankzij de grote financiële steun van de donateurs voor deze missie kan de KNRM nog een jaar een vinger aan de pols houden in de vorm van mentorschap en begeleiding in vrijwilligers-management. Dankzij toezeggingen van de Maria Tsakos Foundation op Chios is ook lokale fondsenwerving op gang gekomen en voor de komende drie jaar gegarandeerd.

2016-knrm-chios-hrt-overdracht Chios - KNRM

KNRM redders helpen redders op Chios

15 maart 2016

Met een internationale hulpactie zorgt de KNRM ervoor dat in korte tijd een reddingstation op Chios kan worden ingericht voor het Hellenic Rescue Team.

Vier KNRM-vrijwilligers arriveerden zondag op het eiland met twee reddingboten en materieel. In de haven van Chios drijft nu een grote steiger met twee reddingboten die ingezet kunnen worden om vluchtelingen in nood te helpen. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door nieuwe donaties aan de KNRM.

Deze week beginnen 25 Griekse vrijwilligers met de opleiding tot redder. De KNRM vrijwilligers zullen hun kennis en kunde overdragen op de Grieken. Er is nog € 70.000 nodig voor de komende drie maanden, waarna het materieel geschonken kan worden aan de Griekse redders.

Help mee! Ga naar www.reddershelpenredders.nl

knrm-inspecteur-jaap Chios - KNRM

KNRM inspecteur keert terug uit Chios

8 april 2016

KNRM inspecteur Jaap van der Laan doet verhaal bij Omroep zeeland

KNRM inspecteur Jaap van der Laan uit Veere keert terug uit Chios na de eerste weken van de trainingsmissie aldaar. Doel van de KNRM missie op het Griekse eiland, nabij de grens met Turkije, is lokaal een volwaardig reddingstation op te zetten. Ter plaatse worden vrijwillige bemanningsleden en plaatselijk bestuur getraind om in de toekomst zelfstandig reddingsoperaties uit te voeren. Het materieel wordt vanuit Nederland, na gelabelde giften, ter beschikking gesteld aan de Griekse reddingmaatschappij HRT ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ-HELLENIC RESCUE TEAM

Voor Omroep Zeeland vertelde Jaap zijn verhaal.

knrm inspecteur jaap

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij