Skip to main content

Koning met hart voor de Redding Maatschappij

Datum: donderdag 27 april 2017 | Sectie: Nieuws

Het Koningshuis heeft altijd een nauwe band gehad met de KNRM. Door generaties heen heeft de Koninklijke familie warme belangstelling getoond voor het werk van de vrijwillige redders op zee. Als zichtbaar resultaat van de relatie hebben er altijd reddingboten gevaren die vernoemd waren naar leden van het Koninklijk Huis. Dat laatste is een bijzonderheid. Want vaste stelregel is dat de naam van een nieuw gebouwde reddingboot wordt bepaald door de schenker van de boot – de KNRM is volledig afhankelijk van donaties, ook wat betreft nieuwbouw schepen. De ‘koninklijke’ reddingboten vormen een uitzondering op deze standaard. Om diverse redenen werden zij niet vernoemd naar (dierbaren van) de schenker, maar naar royalty’s: Prins Hendrik, Prinses Margriet, Koningin Beatrix, Koning Willem I, Prins Bernhard, Prinses Marijke en Koningin Juliana – zij kregen allemaal een reddingboot naar zich vernoemd.

Persoonlijke betrokkenheid
H.K.H. Prinses Beatrix is al geruime tijd Beschermvrouwe van de KNRM. En wie denkt dat dat een puur symbolische rol is, heeft het mis. De prinses is uitermate betrokken bij het werk van de redders. Zij bracht meerdere formele én informele bezoeken aan de KNRM, waaronder twee dopen. Eén van die plechtigheden vond plaats in 1999, als onderdeel van het 175-jarig bestaan van de Redding Maatschappij. Vanuit de Ridderzaal verrichtte zij op afstand de doop van de reddingboot Koning Willem I, de huidige reddingboot van Schiermonnikoog. De laatste koninklijke doop stamt uit 2014, toen Koningin Máxima de ultramoderne reddingboot Nh1816 een behouden vaart toewenste. Dat gebeurde bij het hoofdkantoor van de IJmuiden, een gebouw dat in 1995 werd geopend door de toenmalige prins Willem Alexander. De koning voer tevens op verschillende reddingboten mee (o.a. in Breskens en Katwijk). En Mr. Pieter van Vollenhoven greep NLDoet aan om een dag mee te lopen met een reddingbootbemanning. Het leverde bijzondere momenten op voor zowel de redders als de heer Van Vollenhoven.

Sinds de oprichting
Maar ook in het verre verleden was de band er al. Zo sprong Prins Hendrik voor de redders in de bres toen er na een scheepsramp aan het begin van de 20e eeuw kritiek kwam op de Redding Maatschappij. En was Koning Willem I
zelfs zijdelings betrokken bij de oprichting van de organisatie in 1824. En hoewel er nog geen besluit is gevallen over aan wie de eretitel van prinses Beatrix wordt overgedragen, lijkt het uitgesloten dat de band van tussen het Koninklijk Huis en de KNRM ooit verbroken zal worden

Nieuws

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.