Prio 1!! Brand scheepvaart

17 juni 2020

Prio 1 Brand scheepvaart

Vanmorgen is reddingboot Oranje opgepiept voor een brandend motorjacht aan de Y-steiger aan de Veerse Gatdam te Vrouwenpolder. In de eerste instantie gaf de pager een opmerkelijk bericht aan: "Prio1 Brand scheepvaart (offshore platform)".🤔

De bemanning heeft de brandbluspomp meegenomen en is ter plaatse gegaan. De rookwolken waren goed te zien, ter plaatse aangekomen bleek er een motorjachtje en de steiger in lichterlaaie te staan, ontstaan door een combinatie van thinner, koelkast op gas en warmte.

De eveneens gealarmeerde brandweer was al begonnen met bluswerkzaamheden. De reddingbootbemanning heeft blusondersteuning gegeven vanaf het water.

Na enige tijd was het vuur zo goed als uit en is begonnen met het verslepen van het bootje langs de steiger door de brandweer, zodat zij op een onbeschadigd stuk steiger konden staan.

Nu bleek het gezegde 'verwacht het onverwachte' meer dan waar want de motor van het uitgebrande jachtje is spontaan gestart en het bootje had dus ineens voortstuwing. Gelukkig zat er nog een meertouw goed vast waardoor het bootje stopte en verdere schade uitbleef. Voor de zekerheid zijn er gelijk meerdere lijnen vastgemaakt.

Uiteindelijk zijn bootje en steiger geblust en is de Oranje teruggekeerd naar het reddingsstation na een goede samenwerking met Brandweer SerooskerkeRijkswaterstaat en Scheldestromen Waterschap.

Actie 29-2020

Luchtfotografie: Marcelle Davidse @HierWier