KNRM Veere test “WOW-boots”

1 april 2022

Deze week is KNRM-station Veere gestart met het testen van zgn. WOW-boots. WOW staat voor Walk On Water en zoals de naam al doet vermoeden maken deze het mogelijk om over water te lopen.

Het systeem bestaat uit twee speciaal hiervoor ontwikkelde schoenen die over de standaard laarzen van het overlevingspak worden getrokken. Door de toepassing van hydrofobe nanotechnologie ontstaat er een draagvermogen wat veel hoger ligt dan de omvang van het geheel doet vermoeden.

Het doel van deze toepassing is dat de bemanning materialen zoals een sleeplijn kan overbrengen naar vaartuigen die niet direct met de reddingboot te benaderen zijn. Te denken valt aan boten die vast zijn gelopen in grote hoeveelheden wier, maar ook naar bijvoorbeeld surfers die uitgeput aan lagerwal zijn geraakt.

De eerste testresultaten zijn hoopvol, waarbij wel aangetekend moet worden dat de drager moet beschikken over een speciale “looptechniek” welke in enkele uren is aan te leren.

Wij zullen u via deze weg op de hoogte houden van de verdere testresultaten, als dit hulpmiddel succesvol blijkt is KNRM-station Veere het eerste reddingstation in Nederland wat met deze WOW-boots wordt uitgerust.

Wil jij deze techniek ook onder de knie krijgen en vrijwillig bemanningslid worden bij KNRM-station Veere? Stuur dan een mail naar station@veere.knrm.nl