Jaarcijfers 2020 Zeeuwse redding stations

13 januari 2021

Drukste reddingsjaar in 196 jaar bestaan

KNRM reddingjaar 2020 vol corona-effecten

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar met grote

verschillen vergeleken met de jaren ervoor. Het effect van corona was zichtbaar in alles wat zich op en om het water afspeelde. Opmerkelijk genoeg steeg het aantal hulpverleningen, maar daalde het aantal personen dat daarbij betrokken was. Het grootste effect was te zien in de zomermaanden, toen Nederlanders niet naar het buitenland konden reizen en massaal naar het water trokken om te recreëren.

Landelijk meer acties door coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen van maart tot juni kwam de watersport landelijk veel later op gang dan normaal. Met een totaal van 2633 acties landelijk was 2020 toch het drukste reddingsjaar ooit. Het aantal geredde en geholpen personen is 10% lager dan voorgaande jaren. Dat wordt ongetwijfeld veroorzaakt door de coronamaatregel om met minder mensen bijeen te zijn. Dus ook met minder mensen op één

vaartuig. Ook het vol edig stil iggen van de chartervaart, die normaal gesproken grote aantal en passagiers aan boord heeft, zorgt voor minder opvarenden in de statistiek.

Drukke zomer voor de Zeeuwse stations

Voor de meeste Zeeuwse stations was een geringe daling in hulpacties waarneembaar (293 ten opzichte van 315 in 2019). Opval end was wel de stijging in de hulpverleningen aan watersporters op relatief beschut water, met name het Veerse Meer. Daar waren vooral meer surfers, kleine zeilboten en kano’s te vinden dan voorheen. Ook door het zomerse voorjaar en de warme zomer trokken mensen vooral naar de stranden. Dat leidde tot veel meer hulpverleningen voor zwemmers en surfers, vooral in Cadzand, Westkapel e en bij Neeltje Jans. Met name bij station Neeltje Jans zijn opval end veel medische evacuaties uitgevoerd, ca. 10% van al e uitgevoerde acties van dit station in 2020.

Acties door Zeeuwse stations  

Veere was het drukste Zeeuwse station in 2020 en rukte 78 keer uit, tegenover 63 keer in 2019. Minder druk dan het jaar daarvoor was het in Neeltje Jans, waar 69 acties zijn uitgevoerd (tegenover 77 in 2019).

In Breskens werden 48 acties uitgevoerd (tegenover 50 in 2019), terwijl Westkapel e 47 keer uitrukte, tegenover 55 keer in 2019. Gevolgd door Hansweert en Cadzand, met respectievelijk 26 (tegenover 31 het jaar ervoor) en 25 acties (tegenover 40 in 2019).

Beginnende watersporters kregen KNRM-tips mee

De KNRM speelde snel in op de nieuwe watersportgolf met een voorlichtingscampagne gericht op de beginnende pleziervaarders. De tips waren vooral bedoeld om de meest voorkomende oorzaken van

noodgeval en tegen te gaan. Motorstoring, navigatiefouten, gebrek aan kennis en ervaring, en man-over-boord kregen veel aandacht. Desondanks waren dit de oorzaken waar redders nog steeds veel voor in actie kwamen. Naast aandacht voor de technische conditie van het vaartuig is een goede reisvoorbereiding