Zware zoektocht naar over boord geslagen passagier van cruiseschip

16 augustus 2021

Vijf reddingboten zijn maandagmiddag 16 augustus ingezet voor een zoekactie naar een overboord geslagen persoon op de Noordzee ten noordwesten van Vlieland. Ruim 4,5 uur na de alarmering werd de zoekactie beëindigd. De vrijwillige redders aan boord van de reddingboten hebben hun uiterste best gedaan om onder zeer moeilijke omstandigheden te zoeken naar de vermiste persoon. Helaas werd niemand in zee aangetroffen.

Maandagmiddag rond 13:30 uur werden de vrijwilligers van de KNRM door de Kustwacht gealarmeerd voor een man over boord. Ten noordwesten boven Vlieland op de Noordzee was een passagier van een cruiseschip over boord geslagen. Door de Kustwacht werd groot opgeschaald. Reddingboten van KNRM-reddingstations Den Helder, Texel De Cocksdorp, Vlieland, West Terschelling en Terschelling Paal 8 zochten samen met de sleepboot, twee helikopters en het vliegtuigrichting van de Kustwacht uren de Noordzee af.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

Tijdens het zoeken is aan boord van het cruiseschip gecontroleerd of de vermiste persoon niet toch aan boord was, helaas bleek dit niet het geval en kon men zeker stellen dat de persoon daadwekelijk over boord is gegaan.

De omstandigheden op zee zowel onderweg als in het zoekgebied waren erg slecht met golfhoogtes van ruim 5 tot 6 meter hoog. Dit maakte het zoeken erg lastig, en vergde een grote inspanning van de bemanning om zich staande te houden. Passerende scheepvaart die zich in de buurt van het zoekgebied bevond, werd ook gevraagd uit te kijken naar de vermiste persoon.

In totaal is ruim 4,5 uur gezocht in een zoekgebied van 20 vierkante mijl (ongeveer 32 vierkante kilometer) waarna de Kustwacht rond 18:00 uur de zoekactie afblies. In vaktermen noemt men dat einde SAR (Search and Rescue), gezien de overlevingskans op dat moment verlopen was. Onze gedachtes gaan uit naar de naasten van de vermiste persoon.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij