Skip to main content

Oud-secretaris/penningmeester Gerard Ruijg overleden

Datum: maandag 11 januari 2016 | Sectie: Terschelling Paal 8

Op 11 januari overleed Gerard Ruijg, op 80-jarige leeftijd. Gerard Ruijg was van 1975 tot 2006 verbonden aan het reddingstation Terschelling. De eerste twee jaar als opstapper, daarna als secretaris/penningmeester van de plaatselijke commissie.

Gerard was docent aan de Zeevaartschool en als zodanig betrokken bij de scheepvaart rond Terschelling. Geheel in de Terschellinger traditie meldde Gerard zich daarom ook als vrijwilliger voor de reddingboot. Maar toen er in 1977 een functie beschikbaar was in de plaatselijke commissie maakte Gerard de overstap naar bestuurlijk vrijwilligerswerk voor de Redding Maatschappij. Dat bleef hij doen tot zijn afscheid in 2006.

In zijn vrijwilligersperiode maakte hij hoogte- en dieptepunten op de reddingstations mee. Zoals in 1981 het kapseizen van de reddingboot Nicolaas Marius, met dramatisch verlies van tweede schipper Jan Ruyg. Maar ook de spraakmakende reddingen bij de Briz in 1990, de Time for Sydney in 1999 en vele anderen. Gerard nam geen deel aan die reddingen, maar wel aan alles dat nodig was om het reddingwerk mogelijk te maken. Zo kregen de reddingstations nieuwe boothuizen en kwamen er nieuwe reddingboten en voertuigen.

Gerard Ruijg werd door zijn punctuele en formele secretariswerk de spil voor de reddingstations West-Terschelling en Paal 8. Niets ontsnapte aan zijn aandacht en tot in detail verzorgde hij de administratie. Ook als penningmeester was hij secuur en paste goed op de centen. Maar tegelijkertijd kon hij als het nodig was volhardend pleiten voor vernieuwing en investering. Op geheel eigen wijze vervulde hij zijn managers rol voor de grote groep vrijwilligers op het eiland. Altijd in goed overleg met de inspecteurs en directie van de KNRM.

Gerard Ruijg gedenken wij met eerbied en dankbaarheid voor wat hij voor de KNRM heeft betekend.

Terschelling Paal 8

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.