Koning bezoekt KNRM Terschelling Paal 8

27 maart 2019
Terschelling Paal 8

In het kader van het project ‘Samen Doen’ bezocht koning Willem-Alexander een aantal vrijwilligersprojecten op Terschelling. Een daarvan was het reddingstation Paal 8 van de KNRM. Daar staan de professionele vrijwilligers dag en nacht èn onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood te helpen.

De koning werd door schipper Henk en ploegleider Marcel ontvangen. Samen met hem liepen ze langs het buiten het boothuis opgestelde materieel. Bij de tractor stond chauffeur Max en aan boord stonden Gerrit Willem, Peter en Jort. Uit hoofde van zijn functie als burgemeester was Bert Wassink, tevens voorzitter van de Plaatselijke Commissie van de KNRM, aanwezig.

De koning klom aan boord en had een gesprek met de bemanning over het reddingswerk dat door de vrijwilligers wordt uitgevoerd. Hierna werd de rondleiding via het kusthulpverleningsvoertuig met daarachter de reddingboot Tonijn vervolgd en werd het boothuis bezocht.

In het bemanningsverblijf van de KNRM werd met de koning koffie gedronken en werd door de verschillende aanwezigen op een ontspannen manier over het vrijwilligerswerk gesproken. Zo vertelden de vertegenwoordigers van Stichting Museumreddingboot Terschelling over hun werk en werd er door de afgevaardigde van Groot-Schippersbuidel ‘De Buul’ aan de koning uitleg gegeven over deze ‘s werelds oudste zeelieden verzekering. De KNRM vrijwilligers Marcel en Henk zaten ook bij de koning aan tafel en vertelden over het wel en wee op het reddingstation. Er werd uitgebreid ingegaan op de twee reddingen waarvoor de bemanning van Paal 8 eind vorig jaar beloond werd met de IMRF Award.

De koning was erg geïnteresseerd en goed geïnformeerd met het werk van de KNRM, wellicht dat hij dat mede van huis uit heeft meegekregen: zijn moeder is immers de beschermvrouwe van de KNRM. Daarnaast bleek de koning een behoorlijke kennis te bezitten over de ontwikkeling van de snelle RIB’s.

Na een bezoek van drie kwartier ging het gezelschap verder naar de andere activiteiten op Terschelling. De KNRM en haar vrijwilligers waren vereerd met het bezoek en de blijk van waardering vanuit het Koninklijk Huis.