Ouddorpse reddingactie Verklikkerplaat in Renesse

7 maart 2019

Inzet van KNRM Ouddorp bij heftige actie

Afgelopen donderdag alarmeerde de Kustwacht KNRM Ouddorp voor personen en dieren in problemen. Een Belgische moeder met twee kinderen en een Duitse vrouw met drie honden waren door het snel opkomende water ingesloten op de Verklikkerplaat ter hoogte van Renesse.

Reddingboot Baron van Lynden en het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) kwamen binnen een paar minuten in actie. Voordat de reddingboot was gelanceerd, gaf de Kustwacht door dat iedereen al in het water lag. Door de ernst van de situatie is besloten om op te schalen naar GRIP 1.

Uit het reddingrapport:

“Met de reddingboot Baron van Lynden ter plaatse gegaan en op aanwijzingen van het KHV zeer snel een jongen (17) en een klein meisje (8) aangetroffen. De jongen was onderkoeld en kon het kleine meisje moeizaam boven water houden. Direct is een opstapper in het water gesprongen om het kleine meisje van hem over te nemen. Ze is als eerste aan boord gekomen waarbij direct gestart is met reanimatie. Hierna is de jongen aan boord genomen en zijn wij naar het strand gevaren om de reanimatie over te dragen aan het KHV en de brandweer. De reanimatie is voortgezet in het KHV door een bemanningslid van het KHV en de brandweer tot ambulance personeel het overnam. De jongen is overgegeven aan een gereedstaande ambulance en later naar het ziekenhuis afgevoerd

Met de reddingboot zoekslagen gemaakt en snel een onderkoelde vrouw (23) met drie honden aangetroffen. Nadat zij aan boord genomen waren, zijn we naar de kant gevaren om ze over te geven aan KHV-bemanning en brandweer. De vrouw is overgedragen aan een ambulance en later naar een ziekenhuis afgevoerd. Twee honden zijn opgevangen in strandpaviljoen. Eén hond is aan de waterkant gereanimeerd door een bemanningslid van het KHV en de brandweer. Deze hond heeft het helaas niet gered.

Omstanders gaven aan dat er vier personen in problemen waren. Met de Baron van Lynden gestart met zoekslagen met ondersteuning van de SAR-helikopter welke net ter plaatse was. Eerst heeft de helikopter een fiets gelokaliseerd welke door de Baron van Lynden uit het water is gehaald. Hierna is door de helikopter een vierde persoon gelokaliseerd. Deze vrouw (45) is door de Baron van Lynden uit het water gehaald en direct is gestart met reanimatie. Naar de kant gevaren en de vrouw overgedragen aan een bemanningslid van het KHV en de brandweer. Een medewerker van het strandpaviljoen verzorgde met een eigen terreinauto het transport naar de ambulance.

Op de kant stonden ondertussen zes ambulances, trauma helikopter, diverse politie voertuigen, brandweer, HOVD en een OVD van meerdere instanties. Het KHV heeft transport verzorgd van het kleine meisje naar de trauma helikopter. Tijdens het afschalen zijn diverse bemanningsleden van de walploeg ter plaatse gekomen om ondersteuning te bieden met het opruimen van het materieel. Ook is een lid van de plaatselijke commissie ter plaatse gekomen. De drie honden zijn meegenomen door de dierenambulance.

Aangekomen in het boothuis is met de bemanning en drie leden van de plaatselijke commissie uitvoerig gesproken. Het was een zware en heftige actie waarbij iedereen zowel fysiek als mentaal tot het uiterste is gegaan. De actie is door alle hulpverleners snel en professioneel uitgevoerd."

De politie heeft laten weten dat de vrouw (de moeder van de kinderen) welke als laatste uit het water was gehaald in het ziekenhuis is overleden. Wij leven zeer mee met de nabestaanden.