150 jaar KNRM station Ouddorp

150 jaar KNRM station Ouddorp

12 december 2019

Mijlpaal: 150 jaar KNRM reddingstation Ouddorp

Zaterdag 14 december a.s. viert het KNRM station Ouddorp met een gala-avond dat er deze maand 150 (!) jaar geleden -in 1869- het reddingstation Ouddorp wordt opgericht.

Het plan om een eigen reddingboot in Ouddorp te plaatsen kwam na de stranding van de Engelse schoener Queen Kape Mite in het najaar van 1869 die voor de kust van Goeree in een storm op een zandbank was gelopen en de zeelieden voor de kust verdronken. Sinds dat moment zijn de vrijwilligers uit Ouddorp actief om mens en dier te redden uit zee en sindsdien zijn er een paar duizend reddingsacties verricht rondom Ouddorp.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

In de huidige tijd worden de reddingboten van het type Atlantic 75, de Griend en de Baron van Lynden jaarlijks tenminste 130x ingezet.

Ook na 150 jaar is de manier van werken nog steeds hetzelfde: de redders zijn allen nog steeds vrijwilliger, die volledig belangeloos en kosteloos zonder rooster, 24 uur per dag 7 dagen in de week naast hun gewone werk, in actie komen om drenkelingen en dieren in nood te redden. Al anderhalve eeuw wordt het reddingwezen hier zonder enige subsidie vanuit de overheid door eigen KNRM-donateurs, onze “helpers aan de wal” gefinancierd. Het is prachtig om te zien dat deze manier van werken al zolang op ons eiland werkt en daarmee ook een noodzakelijke schakel voor de veiligheid op en rondom het water is. De Ouddorpse KNRM-bemanning is de bevolking van Ouddorp en al haar watertoeristen nog steeds graag en met volle inzet dag en nacht van dienst. Weer of geen weer, wij varen altijd uit voor uw veiligheid.

Bent u recreatief watersporter of beroepshalve met de zeevaart verbonden, maar nog geen donateur, dan is misschien deze mijlpaal aanleiding om u NU als donateur bij ons aan te melden, dat kan al vanaf € 5,-- per maand. U ondersteunt dan de KNRM en ontvangt periodiek ons blad de Reddingboot. Stuur ons een PB!

Bent u oud-bemanningslid van het station Ouddorp en heeft u nog geen contact met ons gehad, op zaterdag 28 december a.s. bij “het laatste schot” hebben wij een informele receptie, waarin wij graag met u verhalen uit het verleden ophalen. Neem ook dan even contact met ons op, via een PB.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij