Skip to main content

Reddingboot Paul Johannes in actie tijdens Livex massa evacuatieoefening

Datum: zondag 26 mei 2019 | Sectie: Noordwijk aan Zee

Princes Arianehaven, Hoek van Holland – Afgelopen zaterdag heeft de reddingboot van KNRM station Noordwijk deelgenomen aan de grootste water gerelateerde massa evacuatieoefening van Nederland genaamd LIVEX (Live Excercise). Volgens internationale maritieme regelgeving is de Nederlandse Kustwacht verplicht periodiek te oefenen met ferry maatschappijen welke vaste internationale routes bevaren. Voornamelijk wordt dat gedaan doormiddel van papieren oefeningen maar eens in de vijf jaar wordt de oefening zoals nu live met de ferry gehouden.

Op ferry’s (veerdiensten) en cruiseschepen bevinden zich dagelijks honderden tot duizenden passagiers. Een mensen massa die bij een daadwerkelijke noodsituatie op een veilige en goed gecoördineerde manier van boord moet worden gehaald. Tijdens de LIVEX trainen de Kustwacht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM), Havenbedrijf Rotterdam en andere ketenpartners de multidisciplinaire samenwerking die bij een dergelijk incident van groot belang is.

Zo werden er afgelopen zaterdag maar liefst 300 evacués van de enorme veerboot P&O-ferry, Pride of Hull gehaald en veilig aan wal gebracht. Onder de evacués bevonden zich ook een aantal gewonde en zwaar gewonde slachtoffers wat de situatie nog complexer maakte. Ook waren er gedurende de oefening een aantal ministers aanwezig. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is namelijk beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening. Defensie is beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land. De verantwoordelijke ministers bekeken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwde tevens de hulpverlening op het land.

Aanwezige (hulp)organisaties

- Kustwacht
- KNRM
- KRVE
- MIRG
- Nederlandse Loodswezen
- Rode Kruis
- Rijksrederij
- Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
- Gemeente Rotterdam
- Zeehavenpolitie
- Rotterdam The Hague Airport
- NHV Group
- P&O Ferries

Voor meer info zie: www.reddingopzee.nl

Noordwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.