Helikopter oefening reddingstation Noordwijk

Helikopter oefening reddingstation Noordwijk

5 juni 2023

Maandagavond hield KNRM reddingstation Noordwijk voor de kust van Noordwijk een uitgebreide oefening met de search and rescue (SAR)-helikopter. De bemanning van de reddingboot van Noordwijk traint regelmatig met de SAR-helikopter om de onderlinge samenwerking tussen beide disciplines zo optimaal mogelijk te houden zodat alles bij echte noodsituaties vlekkeloos verloopt.

Gedurende de oefening stond de onderlinge communicatie en samenwerking centraal. De reddingboot Paul Johannes moest een vaste koers en vaart houden, zodat de hoist operator in de helikopter zijn kikker (reddend zwemmer aan de staalkabel onder de helikopter) op het achterdek van de reddingboot kon laten zakken. Een risicovolle operatie die met uiterste precisie wordt uitgevoerd. De flinke zeegang maakte het maandagavond te risicovol om (voor oefening) te hijsen vanaf het dek van de reddingboot en daarom werd er na twee keer proberen voor een ander ongebruikelijk alternatief gekozen. De bemanning van de reddingboot werd dit keer vanaf het strand door de SAR-helikopter opgehesen. 

De bemanning van de reddingboot en SAR-helikopter kijken terug op een leerzame en succesvolle samenwerking.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij