Skip to main content

Grootschalige SAREX oefening voor de kust van Noordwijk aan Zee (GRIP 1)

Datum: donderdag 16 mei 2019 | Sectie: Noordwijk aan Zee

Woensdag 15 mei jl. hielden verschillende hulpdiensten een grote multidisciplinaire SAREX oefening (SAREX - Search and rescue exercise) Het scenario speelde zich af in zee en op het strand, ter hoogte van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk aan Zee.

Omstreeks 16:30 ontvingen de eerste hulpdiensten waaronder KNRM station Noordwijk een Prio 1 alarmering met de melding aanvaring motorjacht vs. raft. Er bleken als gevolg van de aanvaring maarliefst 6 slachtoffers te water waaronder een aantal personen ernstig gewond. Door het voorval op zee ontstond paniek bij omstanders op het strand met als gevolg ook nog een aanrijding tussen een trekker en twee voetgangers. Door het grote aantal slachtoffer/drenkelingen werd de reddingsactie opgeschaald naar GRIP 1 en werden extra ondersteunende hulpdiensten ingeroepen.

GRIP is de naam van de werkwijze waarmee bepaald wordt hoe de coördinatie tussen hulpdiensten verloopt. In deze procedure is de centrale gedachte dat grotere incidenten meer onderling gecoördineerd afgehandeld moeten worden. Omdat er meer middelen en bestuurslagen betrokken (kunnen) raken, moet er multidisciplinair afgestemd worden over de incidentbestrijding. In dit geval was de werkwijze Grip 1: Bronbestrijding. Incident van beperkte afmeting. Afstemming tussen de verschillende disciplines nodig.

Betrokken eenheden:
Kustwacht centrum Den Helder, 112 Alarmcentrale Ypenburg, Politie Hollands Midden, Ambulancedienst Hollands Midden, Regionale Brandweer Hollands Midden, KNRM station Katwijk, KNRM station Noordwijk, Reddingsbrigade Katwijk, Reddingsbrigade Noordwijk, Mobiel medisch team (MMT), Staatsbosbeheer, Kustwacht SAR helikopter, Kustwacht patrouillevliegtuig.

De hulpverleners kijken terug op een nuttige en leerzame oefening en willen alle omstanders, ondernemers en omwonenden bedanken voor hun medewerking.

Noordwijk aan Zee

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.