Skip to main content

Een bewogen avond voor station Neeltje Jans

Datum: woensdag 26 augustus 2015 | Sectie: Neeltje Jans

Voor de bemanning van reddingsstation Neeltje Jans ging op woensdagavond de pieper maar liefst drie keer...

Op woensdagavond ging naast het wekelijkse proefalarm de pieper nog een drietal keer. Omstreeks 19:50 uur kwam de melding binnen dat er tussen Vrouwenpolder en Neeltje Jans een catamaran zou drijven waarvan de bemanning veilig op het strand zou staan.

Eenmaal ter plaatse zijn er twee opstappers te water gegaan om de catamaran klaar te maken voor het terug slepen naar de catamaranclub bij Vrouwenpolder. Dit hield in dat de zeilen gestreken moesten worden en de catamaran weer rechtop gezet moest worden. Na een sleeptocht van zo'n 15 minuten kon de bemanning van reddingboot Koopmansdank de catamaran weer overhandigen aan de rechtmatige eigenaar welke blij juichend op hen af kwam.

Een uur daarvoor, tijdens het terug aan land komen en aanvang maken voor het opruimen van de catamaran kwam er plots harde wind op zetten welke de veroorzaker was voor het wegdrijven van de catamaran. Zodoende stond de twee koppige bemanning nog veilig op het strand.

Eenmaal terug op het reddingsstation van Neeltje Jans kwam tijdens de nabespreking rond 21:25 uur de volgende melding al weer binnen! "vuurpijl waargenomen" Hiervoor zijn zowel Station Neeltje Jans met de Koopmansdank als Station Westkapelle met reddingboot Uly en het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) er op uitgegaan. Na diverse zoekslagen gemaakt te hebben op het water en door het KHV op het strand eventuele getuigen te vinden is er niets aangetroffen. Wel zijn er tijdens het zoeken nog twee witte lichtkogels afgevuurd door de KNRM om voor extra licht te zorgen bij het zoeken.

Tijdens het zoeken is rond 22:05 uur de pieper van de bemanning Neeltje Jans nogmaals gegaan voor de reddingboot Fred. Hierop is de overige achtergebleven bemanning gaan varen om de politie bij te staan voor een mogelijke springer bij de Zeelandbrug. Rond 22:45 uur is de zoekactie gestaakt m.b.t. de waargenomen vuurpijl. Hierop is de Uly en het KHV retour station Westkapelle gegaan en heeft de Koopmansdank zich met enige spoed bij de Fred gevoegd voor de tweede zoekactie die avond. Ook hierbij heeft de KNRM een witte lichtkogel afgevuurd voor extra licht bij de mogelijke springplaats. Gelukkig kwam spoedig de melding dat de mogelijke springer was aangetroffen door de Politie. Hierop konden de redders van de Koopmansdank en de Fred rond 23:15 uur retour station waarna rond de klok van middernacht alles weer uitruk gereed lag afgemeerd.

Ziet u zelf een licht kogel? Kijk dan altijd aandachtig welke kleur deze heeft en en ga zo nauwkeurig mogelijk na waar deze is afgeschoten zodat u een duidelijke melding heeft voor de Kustwacht. Gebruik voor plaatsbepaling alleen vaste objecten en ga na waar u zichzelf bevindt.

Neeltje Jans

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.