Zeiljacht aan de grond

17 mei 2020
Medemblik

Zondagmiddag zijn de reddingboten van KNRM Medemblik en Andijk uitgevaren voor een zeiljacht aan de grond in de haven van het PWN waterwin gebied. Het schip bleek vast te liggen op een strekdam waar enige moeite voor nodig was om hem te bevrijden. Om 15.30 uur werd er alarm gemaakt voor de bemanning van reddingboot Bernardine uit Medemblik en reddingboot 't Span uit Andijk. Beide boten zetten  koers richting de PWN haven. Eenmaal aangekomen bij het zeiljacht wordt duidelijk dat het tegen een strekdam aan ligt en goed vast zit.

Door reddingboot 't Span wordt het gebied rondom het zeiljacht goed verkend waarna een sleepverbinding wordt gemaakt om het zeiljacht naar dieper water te trekken. Reddingboot Bernardine maakt een lijn vanuit de mast vast op de reddingboot om zo het zeiljacht scheef te trekken (krengen, red) om te zorgen dat het zeiljacht minder diep steekt en makkelijker los komt.

Met vereende krachten wordt het zeiljacht naar dieper water gesleept. Na controle op lekkage, worden de gegevens opgenomen en kunnen beide reddingboten terug naar het reddingstation.

Tijdstip: 15:30 uur
Wind: West 4 bft
Actie: 6 - 2020