Vier inzetten in twee dagen

11 juli 2021
Medemblik

Maandag en dinsdag is reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik vier keer te hulp geschoten aan watersporters in problemen. Drie keer betrof het problemen met de voortstuwing en één keer ging het om een boot welke dreigde te zinken.

Maandagmiddag kwam om 14.30 uur het bericht vanuit de KNRM Alarmcentrale binnen dat er een zeiljacht met een lijn in de schroef onderweg was naar Medemblik. Bij het uitvaren bleek het zeiljacht varend op de fok, ter hoogte van het Vogeleiland. Ter plaatste zijn twee opstappers overgezet, is het grootzeil bijgezet en 45 minuten later lag het zeiljacht voor het Regatta Centrum in Medemblik. Het zeiljacht is langzij reddingboot Bernardine vastgemaakt en onder de kraan afgemeerd zodat de lijn verwijderd kon worden.

Nadat dit zeiljacht afgemeerd was, kwam er via de KNRM Alarmcentrale nog een hulpvraag binnen van een zeiljacht met motorproblemen voor de haven van Medemblik. Deze lag inderdaad vlak voor de haven en ter plaatse is direct een sleepverbinding gemaakt. De opvarenden waren al 35 jaar lid van de KNRM! en waren erg blij met de hulp. Het zeiljacht is afgemeerd in de Pekelharinghaven.

Vervolgens kwam er via de havendienst het verzoek binnen om met de bergingspomp te gaan kijken bij een motorjacht wat op sleep was vanuit Medemblik naar Enkhuizen. De sleep voer nog in de haven. Ter plaatse bleek er gelukkig geen sprake van lekkage, maar van een lekke luchtkamer. Vanwege de vervaarlijke slagzij die de motorboot maakte, heeft de sleper besloten om niet over het water te gaan slepen, maar is de motorboot uiteindelijk over de weg vervoerd.

Dinsdagmiddag werd er een melding gedaan via de havendienst van een zeiljacht met motorproblemen. Dit keer was het probleem dat de motor niet meer uitkon! Het zeiljacht is doorgevaren tot de haven van Medemblik alwaar het zeiljacht op sleep is genomen en in de vaste ligplaats bij het Regatta Centrum is afgemeerd.

Tijdstip: verschillend
Wind: Westzuidwest 4 tot 5 bft
Actie: 14 tot en met 17 - 2021