Drukke zaterdag voor KNRM Medemblik

27 juli 2019
Medemblik

De reddingboten van KNRM Medemblik en Andijk zijn zaterdag 27 juli druk bezig geweest met verschillende hulpverleningen. Het betrof een zeilboot met motorstoring, een vastgelopen zeilboot en een omgeslagen zeilboot met een persoon in het water.

Zaterdagochtend rond kwart over elf werd er alarm gemaakt voor een zeiljacht met motorproblemen. Toen de reddingboten ter plaatse waren leek het probleem weer opgelost, maar al snel stopte de motor wederom. Reddingboot Bernardine uit Medemblik heeft een sleepverbinding gemaakt richting Medemblik. Voor de haven heeft reddingboot 't Span uit Andijk de zeilboot langszij genomen en afgemeerd in de Oosterhaven in Medemblik.

Drie uur later gaan de alarmpagers wederom. Dit keer voor een zeiljacht die aan de grond gelopen is op de Wieringer Vlaak in de buurt van Den Oever. Als de reddingboten ter plaatse zijn wordt eerst geprobeerd door reddingboot Bernardine om het jacht naar dieper water te trekken. Als blijkt dat dit niet lukt, trekt reddingboot 't Span het zeiljacht schuin terwijl de Bernardine het zeiljacht lostrekt. Niet veel later is het zeiljacht bevrijdt, en als blijkt dat er verder geen schade is, gaan beide reddingboten weer terug naar het reddingsstation.

Rond etenstijd laten de alarmpagers weer van zich horen. Dit keer voor een omgeslagen zeiljacht met een persoon in het water voor de kust van Medemblik. Bij aankomst van reddingboot Bernardine blijkt de persoon al door een passerend motorjacht uit het water gehaald te zijn. Reddingboot Bernardine neemt de persoon over van het motorjacht en brengt deze naar de kant. Reddingboot 't Span ontfermt zich over de zeilboot en brengt deze naar het Regatta Centrum. Ondertussen blijkt dat één van de opvarenden van het passerende motorjacht te water is geweest om de zeiler te helpen en daarbij IJsselmeerwater heeft binnen gekregen.Voor de zekerheid wordt deze persoon naar de kant gebracht zodat hij nagekeken kan worden door ambulancepersoneel.

Tijdstip: 11:20 uur, 15:13 uur; 18:28 uur
Wind: Variabel 2-4 bft
Actie: 28 t/m 30-2019