Skip to main content

Raad van Toezicht op Station Marken

Datum: zaterdag 18 april 2015 | Sectie: Marken

Zaterdag 18 april hebben wij de Raad van Toezicht van de KNRM ontvangen op station Marken.

Na een bezoek aan station Huizen/Blaricum op vrijdag werden de leden van de RvT en de begeleidende groep van het hoofdkantoor, onder leiding van directeur Roemer Boogaard traditiegetrouw per reddingboot overgevaren naar Marken. Daartoe vertrok de Frans Verkade zaterdagochtend met onze voorzitter, Luzette Wagenaar en een groep van de Nederlandse RMD (Radio Medische Dienst) naar Huizen, om in flottielje met de boten van Huizen en Blaricum terug te varen naar Marken. Na enig oponthoud voor een photoshoot bij de Marker vuurtoren, door sommigen ook wel het Paard van Marken genoemd, meerden de boten tegen 11:15 uur af aan de publieksteiger van het station.

Enigszins afgekoeld door de koude noordenwind ging een warme kop koffie er goed in. Voor sommigen blijft de dresscode in overlevingspak een ware uitdaging, maar na enig geworstel was een ieder weer in burgertenue en werd genood in ons bemanningsverblijf, waar schipper Sijmon Zondervan een presentatie gaf over “IJsreddingen – De Marker Methode”.

Hierna was het de beurt aan Lucas Viruly, met een kleurrijke verhandeling over het werk van de Radio Medische Dienst, die sinds 1 januari 1999 onderdeel is van de KNRM. Aan de hand van smakelijke beelden gaf hij een toelichting op de gevallen waar de RMD mee te maken krijgt.

Aan het eind van het programma van die ochtend nam directeur Roemer Boogaard het woord om Jeroen van Oostrom in het zonnetje te zetten. Jeroen bleek al weer 25 jaar als opstapper resp. plv. schipper verbonden te zijn aan het station en om die reden betuigden de Raad van Toezicht en de Directie van de KNRM hun waardering door hem de bronzen draagmedaille van de Reddingmaatschappij toe te kennen. In zijn toelichting ging Roemer in vogelvlucht door de geschiedenis van het station, noemde de vele ups en de enkele downs, de komende en de gaande commissie- en bemanningsleden, maar ook de schepen die we die 25 jaar hier hebben gekend.

Vrouw Antje mocht haar Jeroen de medaille opspelden, waarna Jeroen, nog steeds uitgedost met het visbakkersschort, de bloemen in ontvangst mocht nemen van de voorzitter van de PC, Luzette Wagenaar. Tenslotte kreeg Antje de felbegeerde set zilveren theelepels overhandigd van directeur Roemer Bogaard. Na een kort dankwoord verontschuldigde Jeroen zich met de boodschap dat hij nog werk te doen had voor de lunch. Hierna bemerkte men de heerlijke geuren die via het open raam naar binnen trokken, zodat het niet lang duurde voordat de hele groep zich naar beneden spoedde voor een heerlijke lunch met gebakken tong en schol en heerlijke salades.

Na de lunch nam voorzitter van de Raad van Toezicht Van Duyvendijk het woord om station Marken te bedanken voor de goede organisatie en zijn waardering uit te spreken voor de sprekers van die ochtend. Hij memoreerde zijn persoonlijke band met het eiland en bleek anoniem herhaalde malen genoten te hebben van een tocht langs de ringdijk, lang voordat dit als een toeristische route was uitgezet. Hierop aansluitend werd de groep verplaatst naar de ‘Noordkant’, zoals wij dat noemen, om te kunnen genieten van een heuse inzet voor een IJsredding. Om bij de beklimming van het talud niet met een lege bergingsbrancard te hoeven zeulen, werd Roemer Boogaard aangewezen als vrijwilliger. De redding verliep vlotjes, waarna onze directeur in vliegende vaart in de aanhanger van onze ijsreddingquad naar het boothuis werd afgevoerd.

De tijd begon te dringen en de groep vertrok te voet naar het Parkeerterrein, echter via een omweg door de oudste kern, op weg naar de site tegenover Het Trefpunt, waar twee monumenten herinneren aan enerzijds de bemanning van een Britse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog ten oosten van Marken is neergestort en anderzijds aan de Marker zeelieden die niet meer van de oorlog zijn teruggekeerd. De KNRM-bemanning heeft zich enorm ingezet bij de totstandkoming van de monumenten, nadat bij toeval een onderdeel van de betreffende bommenwerper tijdens een reddingsactie boven water kwam. Eén van de leden die zojuist is toegetreden tot de Raad van Toezicht nam geen deel aan dit kennismakingbezoek aan de monumenten, omdat hij de plek al meermalen heeft bezocht: Klaas Visser, Schout-bij-nacht b.d. is namelijk van Marker origine en die hoeven we natuurlijk het eiland niet te leren kennen. Wij, van KNRM station Marken voelen het wel als een eer, dat we een eigen man in de Raad van Toezicht hebben! Nadat alle officials vertrokken waren, heeft de bemanning het bezoek nog even goed geëvalueerd.

Bekijk HIER de foto's gemaakt bij de vuurtoren van Marken.

Marken

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

Verander het bedrag met de plus- en minknop om te bekijken wat uw donatie voor de KNRM kan betekenen.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.