Monument WO II klaar voor herdenking

11 november 2015

Op zaterdagmiddag 7 november 2015 heeft een groepje bemanningsleden na de Ontvangst van de trouwe donateurs de vlaggenmast bij het Monument Tweede Wereldoorlog onder handen genomen.

Het monument bevat een onderdeel van een bommenwerper uit WO II. Deze bommenwerper, een Short Sterling, is tijdens een actie van station Marken een paar jaar geleden bij toeval ontdekt.

Dankzij donateurs

Wist u dat de KNRM volledig afhankelijk is van donaties?

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Meer informatie Word donateur

De mast werd gestreken om de vlaggenlijn te vernieuwen en de mastvoet aan te passen. De mast kreeg een grondige schoonmaakbeurt en ook de monumenten zelf werden onder handen genomen.

Het geheel is weer gereed voor de herdenking op Remembrance Day, in het Verenigd Koninkrijk ook Armistice Day of Poppy Day genoemd en in Frankrijk en België bekend als Armistice, de Wapenstilstand aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. De herdenking valt op het 11de uur van de 11de dag van de 11de maand, ter herinnering aan de wapenstilstand tussen de Geallieerden en Duitsland die op datzelfde tijdstip in 1918 werd getekend in Compiègne, Frankrijk, ter beëindiging van de vijandelijkheden. De Britten vieren deze herdenking op Remembrance Sunday, de zondag die het dichtst bij 11 november valt, waarbij alle slachtoffers van oorlogsgeweld vanaf de Eerste Wereldoorlog worden herdacht. Bij de herdenking in Londen, op zondag 8 november, was Koning Willem Alexander aanwezig.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij