Besloten herdenkingsceremonie Short Stirling BK716 in Almere

14 oktober 2021

Op dinsdag 12 oktober 2021 hield de gemeente Almere een besloten herdenkingsceremonie in het ‘Bos der Onverzettelijken’.

 

Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog

De herdenkingsceremonie was ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716.

 

De Short Stirling BK716 is een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die na bombardementen op Berlijn, op de terugvlucht in maart 1943 is neergeschoten nabij de 'Kuil van Marken'. Aan boord zaten zeven bemanningsleden, vijf Britten en twee Canadezen. Samen met de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden wordt stilgestaan bij het offer dat zij brachten. Vorig jaar is het vliegtuig geborgen. Er zijn stoffelijke resten gevonden.

 

Herdenkingsceremonie

De herdenkingsceremonie was voor de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een belangrijke afsluiting van een bijzonder project. Het vormde ook een afsluiting voor de nabestaanden. Het verzoek van de nabestaanden was de belangrijkste aanleiding voor de berging. Een deel van hen was aanwezig op 12 oktober. Tijdens de ceremonie onthulde Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margriet een speciaal gemaakt kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanningsleden. Dit kunstwerk, genaamd 'Rise' is van kunstenares Laura O'Neill. Het bestaat uit een motorblok van de Short Stirling BK716 waarop een manshoge jonge piloot zit. De piloot is aan zijn kleding herkenbaar als vlieger uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Ook een aantal vrijwilligers van KNRM Station Marken waren aanwezig bij deze herdenkingsceremonie. De Marker Reddingboot 'Frans Verkade' vond als eerste resten van de BK716 op maandag 22 december 2008 tijdens een reddingsactie.

 

Bron: Marker Nieuws