KNRM Lelystad nauw verbonden met Marker Wadden

KNRM Lelystad nauw verbonden met Marker Wadden

13 juli 2023

Marker Wadden is een groot project dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project is een robuust natuurgebied gecreëerd in het hart van Nederland dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. Tegelijkertijd maken we het Markermeer als gebied aantrekkelijker. Het haveneiland is sinds september 2018 toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters.

De bruine vloot

Dat de populariteit en de bezoekersaantallen toenemen, merkt de KNRM Lelystad ook. De bruine vloot schepen leggen daar geregeld aan om hun gasten de schoonheid van de nieuwe eilanden te laten zien. Daarnaast vaart de MS Waddenzee regelmatig naar de Marker Wadden. Verder kunnen watersporters met hun vaartuigen aanleggen in de plaatselijke haven. En ten slotte kun je er tegenwoordig ook een huisje huren. 

Word donateur

DANKZIJ ONZE VELE DONATEURS

Sinds 1824 wordt het werk van KNRM mogelijk gemaakt door trouwe en betrokken donateurs, die met donaties, giften, testamenten of legaten de KNRM steunen.

Doneer nu

KNRM Lelystad schiet te hulp

Hoewel de bezoekersaantallen toenemen, zijn de voorzieningen beperkt; er is bijvoorbeeld geen professionele hulpverlening. Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te kunnen voorzien dat het aantal medische incidenten op de Marker Wadden zullen toenemen. Waar mensen samenkomen, gebeuren ongelukjes of worden mensen onwel. KNRM Lelystad schiet hierbij in verschillende opzichten te hulp.

Afhankelijk van de situatie en de aard van de melding vaart de Bert en Anneke Knape, de reddingboot van KNRM Lelystad, direct naar de Marker Wadden. Meestal komt er ambulance personeel aan boord, als de omstandigheden op het water veilig genoeg zijn. Zij zijn immers veel beter uitgerust, bijvoorbeeld met een hartmonitor. 

Medische evacuatie

Dit was ook het geval op 16 juni jl. Net na het middaguur gingen de pagers voor een 'medevac': een medische evacuatie. Een passagier van een klipper, afgemeerd in de haven van de Marker Wadden, had een zwakke pols en voelde zich niet lekker. Daar bleek de persoon in kwestie een bradycardie - een (te) lage hartslag - te hebben. Na behandeling door de ambulancemedewerkers is de patiënt op een brancard aan boord genomen van de Bert en Anneke Knape en voer men terug naar de Bataviahaven in Lelystad. Daar is de zorg voortgezet en daarmee werd de inzet van KNRM Lelystad afgesloten.

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden. 

© 2022 Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij